Zona Balcanilor ar putea reprezenta următoarea zonă de confruntare importantă între Occident şi Rusia, atrage atenţia presa din Grecia.

Serbia preferă să rămână de partea Moscovei

Se preconizează noi tendințe destabilizatoare într-o regiune deja fragilă și o posibilă reinflamare a situației în Bosnia și Herțegovina, cu consecințe imprevizibile, notează jurnaliştii de la Ethnos.gr.

Cu toate că mai multe ţări din regiune au luat poziţie în urma invaziei din Ucraina, Serbia se distanţează faţă de poziţia adoptată de Occident şi nu intenționează să impună sancțiuni împotriva Rusiei.

Un posibil motiv pentru care Serbia a „rupt” linia balcanică este că, după întâlnirea dintre preşedintele Aleksandar Vučić şi Vladimir Putin din noiembrie 2021, Serbia a primit gaze din Rusia pentru următoarele şase luni la cel mai mic preţ din Europa (270 dolari/1.000 metri cubi).

Cetățenii din Belgrad îi consideră pe ruși mai prieteni decât pe occidentali, în care nu au atât de multă încredere, mai ales că bombardamentele NATO sunt încă proaspete în memoria poporului sârb.

„Toate datele din Balcani se schimbă și așteptăm să vedem cum evoluează situația. Putin va câștiga Ucraina, dar va pierde prieteni în toată Europa. Chiar și relația lui cu Serbia va fi pusă la încercare. Toate țările care au aderat la NATO vor paria pe lumea occidentală. Același lucru este valabil și pentru Kosovo și Muntenegru.

Ceea ce nu știm este ce se va întâmpla cu Serbia și Bosnia și Herțegovina, în principal din cauza faptului că i s-a permis Republicii Srpska să țină captivă întreaga țară”, afirmă Giannis Armakolas, cercetător principal la Fundația Elenă pentru Politică Europeană & Externă (ELIAMEP) și profesor asistent de politică comparată a Europei de Sud-Est, la Secția de Studii Balcanice, Slave și Orientale a Universității Macedonia.

Ce se poate întâmplă în Bosnia și Herțegovina?

Veriga slabă din Balcani ese reprezentată, în acest moment, de Bosnia și Herțegovina. Bosnia se confruntă cu o mișcare separatistă a sârbilor bosniaci din ce în ce mai revendicativă despre care analiștii spun că are sprijinul cel puțin tacit din partea Moscovei.

„Trebuie întărite forțele care sunt în favoarea stabilității, a democratizării și a integrării cu Occidentul, iar forțele care acționează cu rol destabilizator în țară trebuie slăbite”, mai declarat Giannis Armakolas pentru Ethnos.

Există o îngrijorare puternică cu privire la modul în care vor acționa și rolul pe care l-ar avea Serbia și Republica Srpska într-un context mai larg de criză între NATO și Rusia.

„Ceea ce se întâmplă în Bosnia și Herțegovina este îngrijorător. Tendința Republicii Srpska de a deveni autonomă și chiar mâine-poimâine să devină independentă este îngrijorătoare și, în acest caz, este crucial ce poziție va adopta Serbia”, a mai explicat profesorul.

Cele trei scenarii posibile pentru Balcani

Giannis Armakolas spune că în regiunea Balcanilor există, în acest moment, trei scenarii posibile: favorabil, unul mai puțin favorabil și unul catastrofal.

Scenariul favorabil înseamnă că vom reveni la o situație anterioară, iar Rusia va fi dacă nu cooperantă, cel puțin nu se va opune activ acțiunilor și oricăror eforturi ale Occidentului în Balcani. „Mai degrabă însă acest scenariu s-a terminat”, afirmă profesorul Armakolas.

Scenariul interimar prevede că Rusia va încerca să-și consolideze prezența în regiune, pe care dorește să o controleze – scenariu care include și Ucraina – fără însă să consolideze forțele anti-occidentale din Balcani. „Nici acest scenariu nu îl văd prea probabil, având în vedere că în acest moment, după cum o arată condițiile, mergem spre o ruptură completă la toate nivelurile”.

Cel mai probabil scenariu este cel în care Rusia va trece la un rol de jucător activ în Balcani, de confruntare cu Occidentul, dat fiind că ne îndreaptăm spre o ruptură totală Occident-Rusia. Până în prezent, analiștii au considerat că Rusia nu are o strategie de a câștiga o zonă de influență în Balcani, ci vrea pur și simplu să întârzie sau să strice jocul Occidentului în Balcani.

„Acum mă tem că intrăm deja într-o confruntare totală la toate nivelurile. S-ar putea discuta ce înseamnă asta pentru Europa Centrală, pentru România, pentru Moldova, în care Rusia poate să acționeze și să câștige o sferă de influență în detrimentul Occidentului.

Vorbim și despre Serbia, care va fi presată să aleagă o tabără, în timp ce Bosnia și Herțegovina sunt veriga slabă”, mai afirmă Giannis Armakolas.