Dacă iei, ca stat, măsuri de austeritate, nu e bine pentru că măsurile de austeritate ameninţă creşterea economică. Dacă vrei să încurajezi consumul şi creşterea economică nu e bine pentru că asta înseamnă să renunţi la măsurile de austeritate. Orice ar face un stat aflat în criză nu e bine. Şi într-un caz şi în celălalt ratingul este ameninţat.

Să luăm cazul Moody’s, care în studiul său semestrial „European Sovereign Outlook” spune că măsurile de austeritate bugetară adoptate de mai multe state europene ameninţă creşterea economică pe termen scurt şi ratingurile acestor ţări.

Pe de altă parte, tot agenţia de rating despre care vorbim a ameninţat o serie de ţări precum Franţa, Marea Britanie, Statele Unite şi Germania că se confruntă cu dificultăţi bugetare, motiv pentru care va fi nevoie de o serie de măsuri de reducere a cheltuielilor. În caz contrar agenţia de rating va reduce ratingul acestor ţări.

Din asta rezultă că agenţiile de rating îşi doresc ca statele să adopte şi măsuri de austeritate să aibă şi creştere economică.  

Zona euro „nu a găsit calea spre o creştere sustenabilă, iar incertitudinile economice umbresc perspectivele economice pentru viitorul apropiat”, se arată în raportul agenţiei.

Problemele de viziune apar dn cauza faptului că ratingurile pe care le dau agenţiile sunt valabile un an, ori măsurile bugetare şi creşterea economică sunt procese care necesită perioade mai lungi de timp.

Mai mult, nu trebuie uitat faptul că agenţia de rating este un organism care dă o notă unui stat, notă ce este un indicator pentru investitorul care cumpără obligaţiuni emise de statul respectiv. Astfel că, agenţia de rating ajunge să pună presiune pe statul respectiv pentru că pieţele pun presiune pe datoriile statului respectiv, spune Norbert Gaillard, consultant la Banca Mondială, citat de L’Expansion.

Astfel că se ajunge la situaţia în care agenţiile să vrea ca un stat să adopte măsuri de austeritate, pentru că acestea sunt bine văzute pe piaţe, iar pe de altă parte să vrea creştere economică pentru că odată ce un stat are creştere economică presiunea din pieţe este mai mică.

SURSA: Mediafax, L’Expansion