“Cele două centre de donare vor fi deschise publicului în intervalul 9,00 – 13,00. Principalul punct de recoltare va fi la intrarea din Bd. Pantelimon, unde va fi prezent un autobuz special compartimentat şi dotat cu echipamentele medicale necesare donării, iar cel de-al doilea punct de donare va fi într-o zonă special amenajată la nivelul -1 al centrului comercial. Întreg procesul va fi coordonat de o echipă medicală a Centrului de Transfuzie Sanguină Bucureşti”, se menţionează într-un comunicat.

Potrivit comunicatului, acţiunea face parte din campania de donare de sânge „Fii Mega-Salvator! Donează sânge!” şi are ca scop principal creşterea rezervelor de sânge din Centrul de Transfuzie Sanguină. De asemenea, se doreşte informarea cetăţenilor cu privire la nevoia constantă de sânge pentru transfuziile din spitale.

Donatorii trebuie să îndeplinească următoarele condiţii: vârsta cuprinsă în intervalul 18 – 60 ani şi greutatea 50 – 100 kg pentru femei şi 60 – 110 kg pentru bărbaţi; să nu fi suferit intervenţii stomatologice şi chirurgicale în ultimele luni; să nu aibă/ nu fi avut următoarele boli: hepatită, TBC, sifilis, malarie, ulcer, diabet zaharat, boli de inimă sau de piele etc.; nu trebuie să se consume grăsimi cu cel puţin 24 de ore înaintea donării sau băuturi alcoolice în ultimele 48 de ore.

Înainte de recoltarea sângelui se poate consuma o cană cu cafea sau ceai. De asemenea, este obligatoriu să se bea multe lichide şi să se consume un mic dejun consistent, precum un sandwich cu carne slabă, cereale integrale, legume sau fructe (banane, prune uscate, stafide etc.).

“Statistic, în fiecare an, peste 600.000 de persoane au nevoie de sânge şi de preparate sanguine. Deşi în situaţiile de criză românii au dat mereu dovadă de solidaritate şi spirit civic, stând ore în şir la coadă pentru a fi alături de cei aflaţi în suferinţă, România se află în continuare pe ultimele locuri în Europa la capitolul donării de sânge. Doar 1,7% din populaţia adultă donează sânge. Nevoia de sânge este constantă, iar de cele mai multe ori doar jumătate din necesarul de sânge din spitale este asigurat de donatori”, se menţionează în comunicat.