Capital: Ziarele au anuntat demisia dvs. din functia de director general adjunct al Radiodifuziunii. Este corecta informatia?
Paul Grigoriu: Da, informatia este corecta. Mi-am dat demisia, dar noul presedinte director general al Radiodifuziunii, domnul Andrei Dimitriu, m-a convins sa revin pentru moment.
Capital: Care au fost motivele demisiei si de ce ati revenit?
Paul Grigoriu: Motivele deciziei mele sunt legate de ceea ce se doreste a fi o noua formula de organizare, mai precis, aparitia postului de director general executiv in care a fost numit domnul Dragos Seuleanu. Aceasta formula am perceput-o ca pe o acoperire a Departamentelor de Canale Nationale de care raspundeam pana atunci si, de aici, rezulta perfecta mea inutilitate, ca sa spun asa, in fruntea acestui departament. Am revenit asupra demisiei pentru ca am fost asigurat ca e nevoie de mine la acest departament si ca, in continuare, voi asigura coordonarea lui.
Capital: Ce veti face, efectiv?
Paul Grigoriu: Ceea ce am facut si inainte, ma voi acupa de grilele celor patru canale nationale, Romania Actualitati, Romania Cultural, Romania Muzical si Romania Tineret si de tot ceea ce priveste corpul redactional din Radiodifuziune.
Capital: Si Dragos Seuleanu cu ce se va ocupa?
Paul Grigoriu: Directorul general executiv se pare ca se va ocupa de sectoarele care, in principiu, trebuie sa aduca bani: marketing, publicitate s.a.m.d.
Capital: Inventarea postului de director general executiv mi se pare un compromis intre PNTCD si PDSR, care si-au pus oamenii pe care i-au sustinut pe prima si a doua pozitie a Radiodifuziunii. Compromisul v-a pus pe linie moarta.
Paul Grigoriu: Nu, nu trebuie sa percepeti asa. Probabil ca intentia noului Consiliu de Administratie este sa eficientizeze si mai mult activitatea in radio. Radioul este rentabil, dar probabil ca se doreste o eficientizare mai mare, iar atunci un accent special va cadea pe aceste sectoare care, in principiu, aduc bani. De aceea, s-a socotit oportuna infiintarea, prin hotararea Consiliului de Administratie, a postului de director general executiv. O hotarare perfect legala.
Capital: De ce n-ati participat la batalia pentru candidatura la un post in Consiliul de Administratie?
Paul Grigoriu: Eu am socotit ca locul meu este, mai degraba, in fruntea corpului de jurnalisti din radio si la microfon. Prezenta in Consiliul de Administratie mi-ar fi mancat destul timp si m-ar fi impiedicat sa fac bine aceste doua activitati pe care le socotesc esentiale. Tin enorm de mult la statutul de ziarist independent.
Capital: Dar n-ati primit oferte de spijin din partea Puterii sau Opozitiei?
Paul Grigoriu: Nu mi s-au facut oferte pentru ca s-a stiut de la inceput pozitia mea. Era perfect inutil efortul de a ma convinge. Eu sunt aici pentru a face ziaristica, cat se poate de echidistant, si nu ma socotesc un megafon al uneia sau alteia dintre formatiunile politice.
Capital: Deci, mandatul dvs. continua. Ce mostenire lasati noilor colegi din echipa de conducere?
Paul Grigoriu: Din punctul meu de vedere, ceea ce imi las mie, de fapt, este restructurarea corpului redactional din cele patru canale nationale. Apoi, relatiile dintre redactii si canale, relatii bazate pe cerere si oferta, si incurajarea tinerilor care au venit in ultimii ani in Radiodifuziune si, pe cat posibil, atasarea lor de aceasta institutie.
Capital: Ce trebuie sa inteleg prin restructurarea corpului redactional?
Paul Grigoriu: Inainte era o confuzie, o gramada de redactii si departamente, nu se stia cine pentru cine lucreaza. Organizarea pe canale sau restructurarea asta, daca tineti la termen, a avut drept scop stabilirea unor profile precise si a unor categorii de public-tinta foarte clare. Aceasta, in conditiile in care in peisajul audio au aparut foarte multe posturi cu tinte si idealuri precise. Asa incat am organizat aceste canale nationale si am obtinut, mai ales la nivelul canalului Romania Actualitati, dar si la nivelul canalului Romania Cultural, cresteri semnificative de audienta. La Romania Actualitati nu avem, practic, concurenti.
Capital: Restructurarea inseamna si concedieri?
Paul Grigoriu: In nici un caz. Cand am inceput aceasta organizare, acum trei ani si jumatate, am spus ca restructurarea se face cu mentinerea personalului Radiodifuziunii. La noi nu au fost concedieri. Personalul a ramas intact si l-am reorientat, cum spunea profesorul Tudor Catineanu, care a asigurat presedintia Consiliului de Administratie pana astazi, catre locul sau natural. Ziaristii au fost orientati in functie de preferintele lor spre o redactie sau alta.
Capital: Spre deosebire de televiziunea publica, Radiodifuziunea n-a tinut vreodata capul de afis al ziarelor prin polemici, scandaluri sau proteste ale salariatilor. Cum explicati cumintenia oamenilor din radio?
Paul Grigoriu: Sunt mai multe explicatii. Una este legata de o persoana. Este vorba de domnul Eugen Preda, directorul radioului din anii ‘90, care a cerut oamenilor si colaboratorilor sai apropiati o aplecare permanenta spre munca. Prin acumularea de sarcini profesionale nu s-a format un mediu propice barfelor. Nu vreau sa jignesc pe nimeni, dar profesionistii din radio, mai degraba, decat in alte institutii, sunt o colectie de caractere.
Capital: Aveti totusi niste programe care, conform sondajelor de audienta, sunt ascultate in majoritate de oameni in varsta. Tinerii prefera posturile private.
Paul Grigoriu: Dupa parerea mea, posturile private ii solicita foarte putin pe tineri. Ele sunt posturi ambientale. Eu le-am numit, oarecum ironic, radiouri-tonomat. Foarte multi dintre ascultatorii tineri prefera un radio care sa-i insoteasca, nu un radio care sa le puna probleme. Din punctul acesta de vedere, noi avand emisiuni de informare, dar si de formare, le punem probleme. Sigur ca trebuie facut un efort foarte mare ca aceste emisiuni de formare si informare sa fie la nivelul emsiunilor de divertisment. Pentru asta va trebui sa ne angajam la acest efort de recucerire a unui public care, in acest moment, aveti dreptate, prefera posturile comerciale.
Capital: Veti continua Matinalul?
Paul Grigoriu: Absolut. In februarie 2000, implinesc zece ani de Matinal.
Capital: Ati simtit ca imbatraniti o data cu ascultatorii dvs. fideli?
Paul Grigoriu: Nu. Dupa reactiile pe care le primesc si dupa voluptatea efectiva cu care fac emisiunea, cred ca ma aflu la varsta la care am pornit emisiunea, daca nu cumva ceva mai devreme.