Societatea Nationala de Radiocomunicatii, Vodafone Romania, Rartel si Orange Romania vor instala telecentre in 100 de localitati din mediul rural care au acces redus la servicii de telefonie, conform unui comunicat al Autoritatii Nationale de Reglementare in Comunicatii (ANRC).

SNR va instala 42 de telecentre in 18 judete, in timp ce Vodafone va instala 31 de unitati, iar Rartel 26 de telecentre. Orange va pune in funcţiune un telecentru in judetul Teleorman.


Costul net al instalării celor 100 de telecentre se ridica la 3,76 milioane de lei, suma care va fi acoperita de ANRC din fondul pentru serviciul universal.

In medie, costul total al echipamentelor instalate si al mentinerii in functiune timp de trei ani a fiecarui telecentru, stabilit in urma licitatiei, este de 37.600 lei, adica aproximativ 10.500 euro. Costul pentru fiecare localitate este diferit in functie de tehnologia utilizata si de distanta fata de ultimul punct al retelei furnizorului desemnat.

Pana la sfarsitul acestui an, ANRC va scoate la licitatie, pentru instalarea de telecentre, inca 100 de localitati fara acces sau cu acces redus la servicii de comunicatii electronice.

Pana in prezent ANRC a organizat licitatii pentru instalarea de telecentre in 208 localitati. Dintre acestea, in 37 de localitati telecentrele sunt deja functionale, restul urmand a deveni operationale pana la sfarsitul anului in curs.

Telecentrul este un spatiu public dotat cu cel putin doua aparate telefonice, doua calculatoare si un fax, in cadrul caruia utilizatorii finali pot initia si primi apeluri telefonice locale, nationale si internationale.

Sursa: ANRC, 17 iulie 2006