Rezultatele sondajului CSCI arată că două treimi din români (67%) doresc investiţii care creează locuri de muncă în minerit, faţă de doar 21%, care militează pentru investiţii în protejarea mediului, chiar cu preţul unei stagnări a economiei.

Totodată, 69% dintre cei chestionaţi s-au declarat pentru investiţii vizând exploatarea de noi zăcăminte de petrol şi gaze, chiar dacă acestea comportă anumite riscuri de mediu.

Sondajul arată că pentru români sunt mai importante investiţiile care să conducă la crearea de locuri de muncă, indiferent de domeniul de activitate (51%). În proporţie de 21%, cei chestionaţi consideră că este, de asemenea, nevoie de investiţii care să aducă bani la bugetul de stat. Doar 15 procente s-au declarat în favoarea investiţiilor pentru dezvoltarea mediului privat şi numai 12% vor investiţii care să asigure un mediu sănătos şi curat.

Întrebaţi dacă sunt de acord cu dezbaterea proiectului Roşia Montană în Parlament, patru din cinci respondenţi au răspuns afirmativ (79%), în timp ce 9% s-au declarat împotrivă, iar 13% au răspuns cu "nu ştiu/nu răspund".