Conflict la nivel înalt la nivelul Uniunii Europene: potrivit unui anunţ făcut joi, 4 martie, de către purtătorul de cuvânt al Parlamentului European, instituţia trimite în judecată Comisia Europeană la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene.

Motivul invocat este „eşecul de a acţiona” în ceea ce priveşte reciprocitatea vizelor UE-Statele Unite, a scris Jaume Duch.

„Pe scurt, SUA nu au ridicat obligativitatea vizelor de scurtă şedere pentru cetăţenii din Bulgaria, Croaţia, Cipru şi România, declanşând mecanismul de reciprocitate din regulamentul 2018/1806. PE a cerut Comisiei să adopte o suspendare temporară a scutirilor pentru cetăţenii americani”, a explicat purtătorul de cuvânt al legislativului european pe Twitter.

În luna octombrie a anului trecut, Parlamentul European a adoptat o rezoluţie prin care solicita Comisiei Europene să ia măsurile prevăzute în legislaţia UE pentru a garanta reciprocitatea deplină a vizelor între UE şi SUA. Textul îndemna CE să prezinte un act juridic ce prevede suspendarea pentru o perioadă de douăsprezece luni a exonerării de obligaţia de a deţine viză pentru cetăţenii SUA, după cum este stabilit în aşa-numitul mecanism de reciprocitate, scrie Agepres.

SUA cere viză pentru cetăţenii din România, Bulgaria, Croaţia şi Cipru

Cetăţenii bulgari, croaţi, ciprioţi şi români sunt în continuare obligaţi să deţină viză pentru a intra în SUA, în timp ce toţi ceilalţi cetăţeni ai UE sunt exoneraţi de această obligaţie pentru şederile de scurtă durată (maximum 90 de zile în orice perioadă de 180 de zile), la fel ca si cetăţenii americani atunci când vizitează Uniunea Europeană, precizează Parlamentul European.

În conformitate cu legislaţia UE, în cazul în care o ţară terţă nu elimină obligativitatea vizelor în termen de 24 luni de la data notificării oficiale a unei situaţii de lipsă de reciprocitate, Comisia trebuie să adopte un act juridic de suspendare a exonerării cetăţenilor săi de obligaţia de a deţine viză pentru o perioadă de 12 luni.

Comisia Europeană: O astfel de măsură ar fi contraproductivă şi nu ar ajuta obiectivul pe termen lung de a obţine călătorii fără viză

„Comisia nu şi-a definit poziţia în cadrul legal stabilit”, a mai precizat Jaume Duch. În urma recomandării departamentului juridic al PE, instituţia trimite acum Comisia Europeană în judecată la CJUE „pentru a se asigura că legislaţia UE este aplicată pe deplin”, a adăugat el.

Într-o poziţie pe această temă din mai 2017, după o altă rezoluţie a PE, Comisia Europeană a apreciat că ar fi „contraproductiv” să se reintroducă obligativitatea vizelor pentru cetăţenii americani ce călătoresc în statele Uniunii Europene.

„Având în vedere importantele progrese obţinute în ultimul an şi buna evoluţie a activităţii în desfăşurare, suspendarea temporară a exceptării de la obligativitatea vizelor pentru cetăţenii din Canada şi SUA ar fi contraproductivă în acest moment” şi „nu ar ajuta obiectivul de a obţine călătorii fără viză pentru toţi cetăţenii europeni”, preciza atunci Comisia într-un comunicat.