În ciuda creşterilor susţinute ale sectorului construcţiilor, acţiunile firmelor din domeniu au scăzut substanţial. Emitenţii rămân însă optimişti şi aşteaptă o revenire până la sfârşitul anului.

Sectorul de construcţii din România a crescut anul trecut cu aproximativ 35%, majorarea fiind cea mai mare din UE. De altfel, media din cele 27 de state din UE pe 2007 a fost negativă, înregistrând o scădere de 2,3% faţă de anul precedent, conform datelor Eurostat.

Creşterea a continuat şi anul acesta, valoarea lucrărilor din construcţii urcând în primul trimestru, în termeni reali, cu 32,2% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, conform Institutului Naţional de Statistică (INS). Însă, acţiunile emitenţilor din sectorul construcţii tranzacţionate la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) au scăzut puternic, cu până la 50% în cazul dezvoltatorului imobiliar Impact Bucureşti. „Criza internaţională şi rapoartele negative ale marilor bănci de investiţii asupra economiei româneşti au afectat toate titlurile listate la bursă, indiferent de modul în care au evoluat afacerile companiilor“, spune Laurenţiu Floroiu, director de tranzacţionare al EFG Eurobank Securities. Pierderile înregistrate de principalii indici bursieri au fost de circa 30% în primul trimestru al anului, scăderile având aceeaşi amploare şi în cazul societăţilor din domeniu listate la BVB sau Rasdaq.

Planuri pentru noi listări

Anul bursier 2007 a suferit cel mai mult din cauza absenţei ofertelor publice iniţiale (IPO), numărul redus de emitenţi cu capitalizare mare făcând ca bursa să fie considerată neatractivă. Listarea Transgaz a salvat aparenţele unui an dezastruos din punctul de vedere al noilor emitenţi şi a mărit considerabil speranţele pentru anul în curs. Criza bursieră a amânat însă o parte a ofertelor iniţiale programate pentru începutul anului, cea de-a cincea, a companiei Pomponio, fiind lansată săptămâna trecută. Interesant este faptul că două din cele cinci oferte vin din sectorul construcţiilor şi materialelor de construcţii. Teraplast Bistriţa este producător de tubulatură din PVC şi alte materiale pentru construcţii, iar Pomponio este producător de betoane şi prefabricate din beton, dar şi constructor de clădiri.

Mai mult decât atât, printre următoarele IPO-uri anunţate în 2008 se găseşte şi cea a dezvoltatorului imobiliar Future Group, care are programate investiţii de peste 500 milioane euro în patru oraşe din România. „Intenţionăm să ne listăm cât de curând posibil la Bursa din Bucureşti, avem deja dosarul înaintat către Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare. Motivul pentru care am decis să intrăm şi la BVB, compania fiind deja listată la Tel Aviv, este că potenţialii investitori români cunosc mai bine realităţile din piaţă şi sunt mult mai interesaţi decât cei de la Viena sau Varşovia de firmele care dezvoltă aici proiecte“, spune Oded Goldstein, directorul executiv al dezvoltatorului israelian Future Group.

Un alt dezvoltator imobiliar se va lista la bursă în ultima parte a anului, data exactă urmând a fi stabilită în perioada următoare. „Mai avem două oferte publice iniţiale în lucru, ambele având ca orizont de timp perioada septembrie-noiembrie. Una dintre acestea este a unui mare dezvoltator imobiliar străin, pe care îl vom anunţa oficial după stabilirea exactă a perioadei de subscriere“, declară Ilinca von Derenthal, director general al EFG Eurobank Finance, societatea care a participat şi la consilierea şi intermedierea ofertei Pomponio, alături de EFG Eurobank Securities.

Recent lansata ofertă a Pomponio era programată pentru începutul anului, dar a fost decalată din cauza condiţiilor nefavorabile din piaţă şi de apariţia IPO Teraplast. „Nu am dorit să ne suprapunem perioada de subscriere cu cea a Teraplast deoarece activăm în acelaşi sector, iar investitorii ar fi fost obligaţi să aleagă între cele două oferte“, spune Luca Anversa, principalul acţionar al Pomponio. Producătorul bistriţean a adunat 15,4 milioane euro de la investitori, oferta fiind suprasubscrisă cu 4%, iar Pomponio vrea să strângă circa 12,8 milioane de euro.

„Credem că piaţa este pe cale să se întoarcă în prezent. Rezultatele financiare pozitive ale emitenţilor aferente primului trimestru şi calmarea situaţiei internaţionale încurajează tot mai mulţi investitori să intre la cumpărare, iar ofertele atractive vor avea tot mai mult succes“, speră Ioana Vlădilă, preşedintele EFG Securities.

Acţiunile companiilor din sector deja prezente la bursă s-au depreciat foarte mult în 2008, chiar peste media pieţei. Indicele compozit al BVB, BET-C, a ajuns la o scădere de 25% de la începutul anului, după ce a recuperat aproape zece procente în ultimele săptămâni. Se poate observa că societăţile ce activează în sectorul construcţiilor au coborât peste media pieţei, cu o depreciere de până la 60% în cazul Transilvania Construcţii. Scăderea constructorului clujean a fost totuşi favorizată şi de decizia de majorare a capitalului social, care a dus la o corecţie matematică a preţului (cauzată de apariţia a noi titluri în piaţă). Deprecierile celorlalte societăţi nu au fost influenţate însă de acest tip de evenimente.

Speranţe de oprire a declinului

103-13324-constructori.jpg„De la jumătatea lunii martie, trendul general al burselor din regiune a început să revină pe plus. Situaţia este valabilă şi la noi pentru bursa în ansamblu şi pentru sectorul financiar, excepţie făcând sectorul de real estate. Deşi nu s-a mai depreciat semnificativ, acesta a rămas cam în aceeaşi zonă de preţ“, spune Dan Sârbu, analist financiar al KD Capital Management. Dar creşterea cu 33% a valorii lucrărilor de construcţii la clădirile nerezidenţiale din primul trimestru al anului şi cu 32,3% a celor rezidenţiale, majorări care vin din perioada de iarnă, teoretic nefavorabilă construcţiilor, arată o discrepanţă majoră între evoluţia afacerilor şi cea a preţului acţiunilor. Discrepanţă care ar putea dispărea în a doua parte a anului.

«Nu am dorit să ne suprapunem perioada de subscriere cu cea a Teraplast. Activăm în acelaşi sector, iar investitorii ar fi fost obligaţi să aleagă între cele două oferte.»
Luca Anversa, acţionar principal al Pomponio

DECLIN BURSIER

Titlurile dezvoltatorului Impact au pierdut mai mult de jumătate din valoare în ultimele 6 luni. COMCM Constanţa a rezistat puţin mai bine în faţa crizei bursiere

AVANS PE ŞANTIERE

32,2% reprezintă creşterea valorii lucrărilor de construcţii în primul trimestru din 2008 faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, pentru toate tipurile de construcţii, clădiri nerezidenţiale, rezidenţiale şi inginereşti.

103-13325-1.jpg 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Capital – Editia nr. 19, data 14 mai 2008