Papa, care critică frecvent excesul de raţionalism şi refuzul transcendenţei, i-a invitat pe toţi oamenii la o atitudine umilă în faţa misterului Crăciunului. "Dacă vrem să îl găsim pe Dumnezeu apărut în chip de copil, atunci trebuie să coborâm de pe calul raţiunii noatre liberale (…) să ne lepădăm de falsele noastre certitudini, de orgoliul nostru intelectual", a spus el. "Trebuie să ne schimbăm atitudinea pentru a-l întâlni pe Dumnezeu cel diferit de prejudecăţile şi opiniile noastre", a apreciat el, adăugând că, potrivit tradiţiei, pruncul Isus s-a născut într-o iesle, arată mediafax.ro.

"Să îl rugăm pe Dumnezeu să ne ajute să privim dincolo de faţada strălucitoare a acestor vremuri, pentru a găsi dincolo de ele copilul din grajdul de la Betleem (…). Crăciunul a devenit o sărbătoare comercială, ale cărei scântei orbitoare ascund taina umilinţei lui Dumnezeu", şi-a exprimat el regretul. Papa recunoaşte că "unii oameni nu mai reuşesc să îl recunoască pe Dumnezeu în credinţă".

Aceştia "se întreabă (…) dacă răul nu este la fel de puternic şi originar ca binele şi frumosul pe care le întâlnim în momentele luminoase în cosmosul nostru".
"Cu Tine, noi trebuie să fim artizanii păcii, iubim copilul Tău, lipsa Ta de violenţă", s-a rugat Papa adresându-se lui Dumnezeu, în timp ce "lumea este continuu ameninţată de violenţă, în numeroase locuri şi în diferite feluri", a continuat el.

Benedict al XVI-lea le-a cerut tuturor celor 1,1 miliarde de catolici să se roage "să le apară o rază a bunătăţii lui Dumnezeu tuturor celor care trăiesc Crăciunul în sărăcie, suferinţă sau ca imigranţi".