Evoluția pandemiei de coronavirus în unitățile de învățământ se agravează pe zi ce trece, după decizia autorităților de a redeschide școlile, deși multe voci au spus că MEC nu a pregătit această măsură așa cum se cuvine.

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat joi că, din evaluările autorităţilor, în ultima săptămână s-au înregistrat ”în jur de 276 de copii care sunt între 0-9 ani şi 495 de copii care sunt între 10 şi 19 ani” care au fost infectaţi cu noul coronavirus. În total este vorba despre 770 de copii.

”Sunt nişte reguli, trebuie doar respectate”

”Copiii, adolescenţii nu prezintă simptomatologie. Din evaluările noastre în ultima săptămână avem în jur de 276 de copii care sunt între 0-9 ani şi 495 de copii care sunt între 10 şi 19 ani.

Vedem că avem cazuri care ajung şi la 2.000 în contextul în care avem persoane de anumită vârstă, iar decesele le vedem ca şi manifestare la cei cu comorbidităţi în general.

Atât procesul electoral, ziua votului, ziua când copilul este prezent la şcoală sunt cele mai reglementate şi cele mai respectate. Dar să vedem cu ce se ajunge la şcoală, cu ce sunt aşteptaţi copiii când ies de la şcoală, cum pleacă copiii de la şcoală acasă, ce se întâmplă în parcuri, cum este transportul în comun. Sunt nişte reguli, trebuie doar respectate”, a spus Tătaru, la Digi 24 Tv.

”Am avut o lună destul de grea”

”Nu ne aşteptăm să ajungem la 3.000 de infectări pe zi. Am avut o lună destul de grea, cu numeroase reveniri la normalitate: deschiderea restaurantelor, redeschiderea cinematografelor, revenirea din concedii, începerea şcolii, campania electorală, alegeri locale.

Iar toate aceste activităţi au în spatele lor nişte ordine de ministru care prevăd nişte norme de aplicare în vederea funcţionării acestor activităţi. Faptul că nu se respectă acele norme, avem o transmitere în comunitate şi avem în acelaşi timp şi o creştere a numărului de cazuri noi.

Noi gestionăm această lună. Sunt cele două săptămâni de când a început şcoala, campania electorală, aglomeraţii”, a adăugat el.

Se extinde scenariul roșu

În context, trebuie precizat că nouă colegii și grădinițe din București au trecut joi în scenariul roșu, iar cinci în scenariul galben, conform deciziei Comitetului Municipal pentru Situații de Urgență.

Astfel, Comitetul Municipiului București pentru Situații de Urgență a aprobat joi, 1 octombrie, schimbarea scenariului de funcționare a 14 instituții de învățământ.

Pentru 9 școli și grădinițe, printre care Colegiul Naţional Sf. Sava și Colegiul Naţional Grigore Moisil, Comitetul a decis trecerea în scenariul roșu de funcționare.

Lista unităților de învățământ

Trecerea în Scenariul Roșu de organizare și desfășurare a cursurilor a fost adoptată în următoarele unitățile de învățământ din Municipiului București:

Școala Gimnazială Nicolae Grigorescu – Str. Coralilor nr.1, sector 1;
Colegiul Naţional Sf. Sava – str. G-ral Berthelot, nr. 23, sector 1;
Liceul Teoretic Al. Ioan Cuza – Aleea Barajul Dunării, nr. 5, sector 3;
Şcoala Gimnazială Nicolae Labiş – Str. Firidei nr. 2, sector 3;
Şcoala Gimnazială nr. 129 – Str. Izvorul Crisului nr. 6, sector 4;
Şcoala Gimnazială Ionel Teodoreanu – str Coștila nr. 2, sector 4;
Grădiniţa nr. 178 – Str. Iancu Jianu nr. 26, sector 5;
Liceul Teoretic Marin Preda – Str. Rusetu nr. 17, sector 6;
Colegiul Naţional Grigore Moisil – B-dul Timișoara nr. 33, sector 6.

Totodată, s-a aprobat trecerea în Scenariul Galben de organizare și desfășurare a cursurilor în următoarele unitățile de învățământ din Municipiului București:

Colegiul Naţional Mihai Eminescu – Str. George Georgescu Nr.2 Sector 4;
Grădiniţa nr. 185- Str. Garoafei nr. 12, sector 5;
Şcoala Gimnazială nr. 126- Str.Leresti nr.12, sector 5;
Şcoala Gimnazială I.G. Duca- Șos. Panduri nr.42, sector 5;
Gradinița Zâna Florilor- Str. Cetatuia nr 10, sector 6.

Foto: INQUAM / Alex Nicodim