Un procent de 23% din pădurea tropicală amazoniană din Brazilia care este pe teren public şi care nu este destinat vreunei utilizări anume se află în mod ilegal sub control privat, conform unui studiu prezentat miercuri.

Procentul corespunde cu 116.000 de kilometri pătraţi care au fost ocupaţi ilegal între 1997 şi 2018, conform studiului realizat de IPAM, institut de cercetare despre Amazon, şi Universitatea Federală Para.

”Un tărâm al nimănui”

Studiul, care a fost citat de portalul de ştiri G1, susţine că cei care ocupă acest teren practică exploatarea forestieră şi curăţarea prin incendiere pentru a face loc pentru păşune şi vite.

„E ca şi cum ar fi un tărâm al nimănui. Aceste zone trebuie să rămână publice şi să rămână pădure”, a spus Paulo Moutinho, unul dintre autorii studiului, citat de G1.

Regiunea Amazonului din Brazilia are 498.000 de kilometri pătraţi de pădure care nu sunt destinaţi unei utilizări anume.

Preşedintele Jair Bolsonaro a propus o lege care ar facilita legalizarea terenurilor guvernamentale ocupate ilegal.

Şeful statului a fost acuzat că nu protejează pădurile tropicale din Amazon, care joacă un rol cheie în lupta împotriva schimbărilor climatice.

Mii de specii aflate în pericol

În context, trebuie precizat că arderea Pădurii Amazoniene are drept consecinţă nu doar pierderea unei importante surse de oxigen a planetei, dar şi distrugerea habitatului a mii de specii şi a balanţei unor ecosisteme foarte fragile.

Arderea arborilor duce la pierderea habitatului păsărilor care îşi fac cuiburi înalte, iar fructele distruse afectează nutriţia animalelor care le consumă.

Jaguarul, o altă specie pe cale de dispariţie, va rămâne fără hrană, în condiţiile în care animalele mici cu care se hrăneşte, capibarele şi alte organisme acvatice, sunt afectate puternic de incendii.

Nici speciile acvatice nu o duc prea bine – vidrele gigant de râu şi peştii cu care se hrănesc sunt puternic afectate de distrugerea habitatului lor.

Cenuşa rezultată din ardere poate otrăvi râurile, iar căldura combinată cu carbonul rezultat modifică compoziţia chimică a apei, fapt afectează toate speciile care se dezvoltă sau se hrănesc în apă.