Studiul realizat pe animale a indicat că pesticidul clorpirifos, care urmează să fie interzis în Statele Unite de anul viitor, asigură aportul de alimente și suprimă termogeneza în grăsimile brune, adică acele grăsimi care te ajută să slăbești.

Descoperire incredibilă a studiului

După ani de bătălii în justiție, Agenția pentru Protecția Mediului (EPA) a anunțat recent o interdicție asupra utilizărilor agricole ale unui pesticid numit clorpirifos. Interdicția vine la 20 de ani după ce utilizările substanței chimice au fost interzise din cauza dovezilor tot mai mari privind afectarea dezvoltării neuronale la copii.

„Grăsimea brună este cuptorul metabolic din corpul nostru, care arde calorii, spre deosebire de grăsimea normală care este folosită pentru a le stoca”, spune autorul studiului, Gregory Steinberg.

”Știm că grăsimea brună se activează în timpul frigului și când mâncăm”, mai spune acesta.

Pesticidele ne fac obezi

Principala constatare a noului studiu, realizat pe cobai, a fost că pesticidul clorpirifos suprimă funcțiile de ardere calorică ale grăsimii brune. Acest lucru a exacerbat dezvoltarea rezistenței la insulină și a obezității la animale.

Studiile anterioare pe rozătoare au descoperit o legătură între clorpirifos și obezitate atunci când animalele sunt expuse la niveluri de substanțe chimice care, în general, imită nivelurile de toxicitate din viața reală a omului.

Când șoarecii sunt găzduiți la temperaturi mai calde de aproximativ 29-30 ° C (84-86 ° F), sunt mai puțin susceptibili de a suferi stresuri termale care pot perturba ratele metabolice naturale. Și în cazul acestui nou studiu, cercetătorii au descoperit că nivelurile semnificativ mai mici de expunere la clorpirifos au declanșat perturbări metabolice ale grăsimii brune atunci când animalele erau găzduite în medii termoneutrale mai calde.

În mediile termoneutrale, doar 0,5 mg de clorpirifos au declanșat creșterea în greutate și rezistența la insulină.

Steinberg admite că noile descoperiri nu au fost încă reproduse la oameni, dar subliniază că nivelurile mici de expunere la pesticid ar putea duce la arderea mai rapidă a caloriilor.