Premierul Ludovic Orban va sta astăzi în fața președintelui Iohannis și va prezenta planul de relansare economică. Întâlnirea are loc la ora 18:00, la Clubul Diplomatic.

”Prezentarea programului economic va fi meircuri, alături de preşedintele României, cu care am colaborat foarte apropiat”, a anunţat, luni, premierul Ludovic Orban. Pe baza măsurilor prezentate, vor fi adoptate şi actele normative necesare.

”După prezentarea programului economic, obiectivul nostru este ca, în maxim o lună de zile, să adoptăm toate actele normative necesare pentru implementarea măsurilor din program”, a arătat Orban.

În 1 iunie, Orban anunţa că Guvernul pregăteşte un plan de relansare a economiei, spunând că ar putea majora de la 15 la 20 de miliarde de lei plafonul de garantare pentru programul IMM Invest, dar şi că ia în calcul crearea unui fond de investiţii deţinut „în primă fază” de statul român, dar şi în susţinerea investiţiilor greenfield.

Primul ministru a mai vorbit de rambursările de TVA, plata concediilor medicale, oprirea măsurilor de poprire. În opinia sa, sistemul financiar bancar trebuie să sprijine economia şi că băncilor „le-a convenit să împrumute statul” decât să susţină companiile, acesta fiind motivul pentru care Guvernul a decis să implementeze programul IMM Invest.

Orban a spus că Executivul are în vedere susţinerea investiţiilor, prin crearea unui fond de investiţii care „în primă fază” să fie deţinut de statul român şi care să beneficieze de „un management independent”.

„Un fond de investiţii pe care să-l realizăm fie ca un fond care investeşte direct în acţiuni ale companiilor pentru a ajuta anumite companii, fie se face partener cu alte fonduri de investiţii private. (…) Poate să devină partener el sau să sprijine alte fonduri de investiţi private”, a afirmat Orban. El a precizat că ar fi necesari aproximativ 300 de milioane de eur, capitalizarea acestui fond de investiţi, iar fondurile ar putea veni de la bugetul de stat sau din fonduri europene „în măsura în care se va permite”. Orban mai menţionat că printre priorităţi se numără investiţiile greenfield şi de tip offset, în industrii precum cea militară.