Klaus Iohannis a ales să-i ofere sarcina de a crea un nou Guvern lui Dacian Cioloș.  Această hotărâre a apărut după ce partidele USR, PSD și AUR au votat moțiunea de cenzură prin care Florin Cîțu a fost demis de la Palatul Victoria.

Motivul deciziei lui Klaus Iohannis

Ludovic Orban, fostul președinte al PNL, a afirmat că președintele l-ar fi preferat pe Florin Cîțu pentru această sarcină, însă acesta nu avea cum să îl desemneze pe Florin Cîțu din cauză că ar fi încălcat o decizie a CCR.

„Dacă Florin Cîțu era desemnat, președintele nu putea să îl desemneze pentru că era o decizie a CCR din 2020, când președintele m-a desemnat pe mine, iar PSD a contestat la CCR și aceasta a decis că un premier căzut la moțiune nu poate fi desemnat imediat. Desigur, e o prostie. Dacian Cioloș s-a autopropus în timpul campaniei interne a USR să fie premier și nu a mai putut da înapoi.”, au fost cuvintele lui Ludovic Orban.

Ce părere are Ludovic Orban despre toate acestea?

Ludovic Orban nu consideră că Dacian Cioloș ar putea avea vreo șansă de reușită.

„Are șanse foarte mici să obțină votul de la alte formațiuni politice. E o tăcere din partea PSD, care nu s-a pronunțat pe subiectul ăsta.”, a adăugat acesta.

Totodată, liberalii nu doresc să susțină în Parlament un guvern condus de Dacian Cioloș. Florin Cîțu consideră că USR a rupt coaliția votând moțiunea de cenzură. În cazul în care Dacian Cioloș nu va face altă majoritate, PNL va demara noi negocieri cu toate partidele, cu excepția AUR.

Dacian Cioloș confirmă

Dacian Cioloș a confirmat informațiile despre discuția pe care a avut-o, vineri, cu președintele României. Liderul USR a menționat că hotărârea nu este încă luată și că urmează să discute, din nou, cu discute președintele. Trebuie menționat că USR a decis să meargă în Parlament cu un guvern minoritar, partidul tratează momentul cu maximă seriozitate.

„Am avut o discuție… cred că astăzi dimineață. În care i-am spus cum au decurs discuțiile până atunci și faptul că astăzi așteptam o altă întâlnire, după ce PNL urma în Biroul Executiv să ia o decizie vizavi de propunerile pe care le-am făcut. Dânsul m-a ascultat și mi-a spus să îl țin la curent. O să mai discut cu dânsul acum, după ce lucrurile ne sunt clare, sunt clare și în spațiul public, după ce PNL a arătat că nu este interesat de a gîsi o soluție, nici nu au oferit o altă soluție, nici nu i-a interesat să lucreze, pentru a oferi o soluție împreună”, a declarat Dacian Cioloș.

„Fiecare poate să creadă ce vrea. Noi în politică ne-am obișnuit prea mult să construim pe bază de jocuri de culise. Indiferent cine ce a avut în minte, eu sunt într-o procedură constituțională. Am luat foarte în serios această desemmare. Evident că în democrație trebuie să ai o majoritate pentru a construi un guvern. Dar s-au văzut și situații în care au funcționat guverne și fără majoritate, dacă avut un program convingător și dacă contextul politic a permis. Eu cred că ne aflăm într-o astfel de situație”, a adăugat Dacian Cioloș.