Construcţia autostrăzilor Iaşi-Târgu Mureş şi Sibiu-Piteşti sunt două dintre marile priorităţile ale Guvernului, a declarat, vineri, la Iaşi, premierul Ludovic Orban.

Prezent la manifestările dedicate Unirii Principatelor Române, şeful Executivului a arătat că ambele autostrăzi ”sunt fundamentale pentru a asigura legătura între provinciile istorice”.

”Obiectivul nostru este ca, prin exerciţiul financiar multianual 2021-2027, autostrada Unirii să fie finanţată din fonduri europene, atât studiul de fezabilitate, cât şi construcţia. Există două mari priorităţi: autostrada Unirii şi autostrada Sibiu-Piteşti, care sunt fundamentale pentru a asigura legătura între provinciile istorice şi, mai ales pentru dumneavoastră, ca să asigure cu adevărat conectarea la reţeaua de transport europeană pe profil de autostradă”, a afirmat Orban, conform Agerpres.

Autostrada nord-sud, în estul UE

”Mai mult decât atât, deja pregătim, ştiţi foarte bine că preşedintele României a fost acela care a organizat Reuniunea celor trei mări la care s-au pus bazele unei finanţări a unui proiect de autostradă care să asigure legătura nord-sud, în estul Uniunii Europene. Şi acest proiect, care corespunde în cea mai mare parte cu Coridorul IX Pan European, va face obiectul străduinţelor şi eforturilor noastre pentru a obţine finanţare şi pentru a-l finaliza”, a afirmat Orban.

Acesta a dat asigurări că, în următoarea şedinţă de guvern, proiectul autostrăzii Iaşi-Târgu Mureş va fi transferat de la Comisia de Strategie şi Prognoză la Ministerul Transporturilor.

”Nu noi suntem cei care am inventat un PPP (n.r. – parteneriat public-privat) ca să mai tragem de timp câţiva ani şi i-am pus pe unii care nu au nicio legătură cu construcţia autostrăzii, respectiv Comisia de Strategie şi Prognoză. E ca şi cum ai pune un profesor de drept să construiască autostrăzi…”, a adăugat Ludovic Orban.

Modernizarea căii ferate

Marţi, în şedinţa de guvern, vom adopta ordonanţa de urgenţă prin care vom încheia parteneriatul public-privat şi vom muta de la Comisia de Strategie şi Prognoză acolo unde este locul, la Ministerul Transporturilor, obligaţia de a gestiona acest proiect”, a promis Premierul.

Totodată, premierul a vorbit de necesitatea modernizării liniei de cale ferată care leagă nordul ţării de Bucureşti.

”De asemenea, am prevăzut – şi cu siguranţă vom realiza acest lucru – să asigurăm modernizarea căii ferate, a reţelei principale a căii ferate care traversează Moldova, lucru care nu a fost făcut niciodată, prin achiziţionarea celei mai moderne tehnologii care asigură reparaţia capitală sau modernizarea acolo unde este necesar”, a mai spus prim-ministrul.