Cum a ajuns o lege controversată să fie promulgată? Ludovic Orban spune tot: Dacă se poate o vom modifica

Ludovic Orban a vorbit, vineri, despre legea care prevede ca evazioniștii să scape de închisoare dacă achită statului întreaga valoare a prejudiciului cauzat. El a precizat că liberalii sunt împotriva legii și că președintele Iohannis a promulgat-o pentru că nu a avut de ales.

“Președintele a promulgat, că ăsta e atributul constituțional, nu pentru că e bună legea. Dacă va exista posibilitatea să o modificăm o vom modifica”, a declarat Orban.

Critici dure la adresa ministrului Justiției

Președintele Camerei Deputaților critică decizia ministrului Justiției, Stelian Ion, de a trimite spre avizare la CSM proeicte de modificare a legilor justiției fără a se consulta cu coaliția.

“Obiectivul fundamental al PNL este acela de a asigura independenţa justiţiei, de a asigura un cadru legislativ la nivelul standardelor europene, care să asigure liberul acces al cetăţeanului la justiţiei. Proiectele de modificare a legilor justiţiei vor trebui să facă obiectul unor ample dezbateri în societate. Proiectul care a fost trimis de către ministrul Justiţiei către CSM nu este un proiect care să fi fost discutat în coaliţie şi care să fi fost supus unei dezbateri publice ample, aşa cum de altfel solicita şi Comisia de la Veneţia”, a declarat Orban.

Orban a vorbit și despre anunţul lui Stelian Ion cu privire la sesizarea Comisiei de la Veneţia.

“Proiectul va fi supus dezbaterlor în societate. Este un proiect care poate fi îmbunătăţit. În ceea ce priveşte sesizarea Comisiei de la Veneţia trebuie făcută de acele entităţi ale statului român care au dreptul”, a precizat Orban.

Acesta a fost întrebat dacă este împotriva modificărilor propuse de ministrul Ion, dar a negat.

“Nu. Am vrut să transmis un mesaj pozitiv, că PNL este profund preocupat de reforma justiţiei. Trebuie să existe o decizie comună a coaliţiei, pentru că altfel nu se poate construi o majoritate parlamentară.”, spune Orban.

Sursă foto: INQUAM Photos, Octav Ganea