Lexus, Porsche, Mercedes și Toyota. Sunt cele mai des întâlnite mărci de mașini pe străzile Dubaiului (cel mai mare oraș din Emiratele Arabe Unite). Rar îți este dat să vezi și altceva. Dubaiezii au știut să folosească orice bănuț pentru a-și transforma orașul într-unul dintre cele mai luxoase locuri din lume. Până în cele mai mici detalii. Zeci de miliarde de dolari s-au dus în clădiri și infrastructură, în ultimii ani. Tratat mai mult ca o curiozitate de către turiștii-locuitori ai țărilor unde banii au un rulaj diferit, Dubaiul se pregătește astăzi de ”momentul 2020”, anul Expoziției Universale, când va fi inaugurat și turnul ”Dubai Creek Harbor”, proiectat să-l detroneze pe celebrul Burj Khalifa (828 de metri). Așa că, se construiește de zor. Zi și noapte. Hoteluri, mall-uri, locuințe, zone de agrement. În toată această poveste a dezvoltării continue a orașului, turismul are un rol cheie, numai în 2016 numârând aproape 15 milioane de turiști. Din acest total, românii s-au oprit la 51.320, cu 10% mai mult față de anul precedent, potrivit Autorității de Turism din Dubai.

Dacă până acum vreo doi ani, Dubaiul era accesat în special de către publicul cu venituri peste medie, iată că de atunci încoace lucrurile s-au mai schimbat: pe de o parte, agențiile de turism au început să lanseze oferte de 550 de euro pentru un sejur de o săptămână, iar pe de altă parte au apărut tot mai multe variante pentru transport, în cazul celor care vor să-și organizeze singuri vacanța. Așadar, indiferent de varianta pe care o alegi, iată câteva locuri pe care să le bifezi.

”Desert Safari Dubai”

O excursie în deșert se poate transforma într-una dintre cele mai plăcute experienţe. Deşi aici posibilităţile de distracţie nu sunt la fel de nelimitate ca în oraş, e musai să alegi câteva. Aşadar, ”o plimbare aventuroasă” cu jeep-urile pe dunele de nisip, urmată de un spectacol cu dansuri tradiţionale te vor desprinde, cel puţin pentru câteva ore, din cotidian. Cei care sunt curioşi, pot accesa ofertele din site-urile agenţiilor. Preţurile pentru o excursie opţională în deşert încep de la 100 de dolari (echivalentul în Dirham – AED). 

”Green planet”

 

Specii rare de plante, păsări şi insecte sunt adunate laolaltă într-o clădire cu design futurist (aşa cum sunt foarte multe clădiri din Dubai) aflată chiar în centrul oraşului. ”Green planet” este o atracţie atât pentru adulţi, cât mai ales pentru copii, datorită poveştilor despre păsări şi insecte pe care angajaţii locului le prezintă cât mai cuprinzător posibil. Preţul pentru un bilet este de 95 AED pentru un adult şi 70 AED pentru copii (3 – 12 ani).

”The Dubai Mall Aquarium”

Și tot în centrul oraşului, mai exact în interiorul Dubai Mall, se află unul dintre cele mai interesant realizate acvarii. Turiştii formează des cozi uriaşe la casa de bilete, aşa că îţi va fi imposibil să nu-l vezi. Acvariul este amenajat pe mai multe nivele, cu o sumedenie de peşti de toate formele şi mărimile, încercând să redea cât mai clar diversitatea care există în mări şi oceane. Un bilet de intrare costă de la 100 AED de persoană, în funcţie de ce îţi doreşti să vezi. 

”Burj Khalifa”

Din Dubai Mall (cel mai mare centru comercial), poți urca repede, cu liftul (evident), pe cea mai înaltă clădire din lume, însă nu uita să-ți cumperi biletele online deoarece sunt foarte mulți cei care-i fac o vizită și s-ar putea să ratezi această vizită. Numărul este limitat. Prețul pentru un bilet ajunge la 125 AED.

”IMG Worlds of Adventure”

Și dacă tot te afli în Dubai, pentru ”senzaţii tari”nu rata acest parc construit relativ aproape de oraş, cu majoritatea distracţiilor aflate în interior, sub o imensă cupolă.  Locul este colorat şi amenajat cu tot felul de maşinării, cu roller coastere şi experienţe în 5D. Odată ce-ai intrat aici, te vei simţi ca într-un mic orăşel, în care restaurantele se găsesc la tot pasul. Și nici nu e de mirare, zilnic peste 220 de bucătari şefi pregătesc tot felul de mâncăruri.

Iar lista locurilor pe care să le vezi în Dubai poate continua. Tot ce trebuie este să te decizi dacă vrei o vacanță propusă de o agenție sau dacă-ți construiești tu planul de călătorie. O veste bună vine și din partea operatorilor aerieni: Wizz Air și Fly Dubai au zboruri directe, cu prețuri de 200 – 300 de euro de persoană. Mai mult, poți opta pentru zboruri cu Qatar Airways via Doha. Și încă un amănunt: vara, temperaturile depășesc  50 de grade, cea mai potrivită perioadă fiind din octombrie și până în aprilie. (DTCM, Autoritatea de Turism din Dubai, a organizat un press trip în perioada 18 – 22 martie).