“Municipalitatea Eindhovenului este în favoarea unui proiect pilot care are ca scop cultura controlată de canabis”, a precizat primarul Rob van Gijzel într-o scrisoare adresată ministrului olandez al justiţiei Ivo Opstelten.

“Această sugestie are ca scop folosirea culturii controlate pentru a opri problemele legate de aprovizionarea ilegală a a coffee shop-urilor”, a adăugat aceeaşi sursă.

Chiar dacă din punct de vedere tehnic este ilegală, vânzarea şi consumul a cinci grame de canabis maximum pe persoană sunt tolerate în Olanda din 1976 în coffee shop-uri, în contextul în care cultura şi vânzarea en gros rămân interzise şi sunt în mâinile grupurilor criminale.

“Acest lucru îi obligă pe proprietarii de coffee shop-uri să intre în relaţie de afaceri cu infractori”, a subliniat primarul Eindhovenului în scrisoarea sa, arătând cu degetul spre “puternica prezenţă a marilor grupuri criminale organizate” în regiunea sa şi spre “spălările de bani, fraudele, ameninţările şi intimidările” rezultate.

“Politica actuală în materie de coffee shop-uri nu funcţionează”, a spus Van Gijzel, răspunzând unei invitaţii venite din partea ministrului Opstelten, care le-a cerut municipalităţilor să formuleze propuneri în ceea ce priveşte cultura de canabis la scară mică.

Cultivând propriul canabis, Eindhovenul speră “să dilueze influenţa crimei organizate” şi să asigure buna calitate a canabisului vândut. Eindhovenul propune o perioadă de test de trei ani.

Job van de Sande, purtător de cuvânt al Ministerului Justiţiei, a dat asigurări pentru AFP că au fost primite numeroase propuneri de la diferite oraşe olandeze, dar că ministrul a exclus opţiunea culturii legale, “deoarece este contrară legii olandeze şi tratatelor internaţionale”.

Accesul la cele 670 de coffee shop-uri din Olanda este interzis de la 1 ianuarie, cel puţin tehnic, persoanelor care nu locuiesc pe teritoriul olandez, însă guvernul lasă fiecărei municipalităţi libertatea de a-şi controla sau nu stabilimentele.

Scopul acestei interdicţii este de a lupta împotriva problemelor privind turismul legat de droguri, printre care ambuteiajele, gălăgia nocturnă şi prezenţa dealerilor pe străzi. Numai câteva oraşe din sudul ţării afectate în special de aceste probleme au decis să introducă această interdicţie. Amsterdamul, de exemplu, a decis să nu aplice măsura.
Sursa: Agerpres