Bacăul, unul dintre cele mai mari orașe din România, se poate lăuda cu un record negativ: populația diferă cu nici mai mult nici mai puțin de 100.000 de locuitori în actele oficiale, potrivit informațiilor din Ziarul de Bacău.

Astfel, cetățenii din oraș apar și dispar în funcție de motivul pentru care sunt numărați, că e vorba de salubritate sau de autorizații de taxi. Potrivit presei locale, în funcție de interes, sunt luate în calcul minimul și maximul populației.

Când vine vorba de dat bani, cum ar fi studiul de oportunitate pentru delegarea gestiunii activității de colectare a deșeurilor, Primăria Bacău a declarat în actele proprii o populație pentru anul 2018 de 104.323 persoane.

Însă, când este vorba despre acordarea autorizațiilor de taximetrie, acolo de unde încasează bani, numărul cetățenilor din municipiu este calculat după datele de la Evidența Populației. Aici, la nivelul lunii decembrie 2017, populația este de 200.851 persoane.

Cu toate acestea, primarul Cosmin Necula dă vina pe statistică, sugerând că cifrele nu sunt exacte. “Noi ne bazăm pe plătitorii de taxe. De acolo și calculul la taxa de salubritate. Aia e cifra, aproximativ 105.000. La taxiuri, legea mă obligă să iau în calcul cifrele de la statistică. În opinia mea, ele nu sunt exacte, de aici o grămadă de probleme”, a explicat primarul Necula.

Direcția de Statistică Bacău dă o populație după domiciliu, în ianuarie anul acesta, numai la o lună după calculul de la Evidența Populației, de 197.285 persoane.