Georgia Meloni vrea război cu traficanții de persoane

Şefa executivului italian, Giorgia Meloni, a cerut ONU să lanseze un „război global” împotriva traficanţilor de persoane. Meloni a făcut declarația în contextul în care insula italiană din Mediterana Lampedusa a fost din nou asaltată de migranţi, relatează joi dpa.

„Am convingerea că este de datoria acestei organizaţii să declare război global traficanţilor de persoane, fără ipocrizie şi fără compromisuri”, a afirmat Meloni în discursul susţinut miercuri.

Joi, alţi peste 700 de migranţi au debarcat în răstimp de câteva ore în mici ambarcaţiuni pe insula Lampedusa. Ei au sosit din Africa, a relatat ANSA, citând autorităţile. De miercuri, în Lampedusa au ajuns peste 20 de bărci noi, majoritatea din Tunisia.

Centrul de recepţie a migranţilor din insula mediteraneană este în continuare supraaglomerat, adăpostind peste 1.100 persoane, deşi are o capacitate de doar 400.

Săptămâna trecută, mii de migranţi au ajuns în insula venind din Africa de Nord. Au fost înregistrate peste 5.000 de sosiri într-o singură zi. Autorităţile locale au declarat stare de urgenţă. Iar în weekend Giorgia Meloni a efectuat o vizită pe insulă împreună cu preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Migrația ilegală, pe agenda Italiei

Combaterea migraţiei ilegale a fost una din principalele promisiuni electorale ale lui Meloni, care conduce de peste un an o coaliţie de dreapta. Ea a subliniat în discursul de miercuri că Italia este gata să se afle în primul eşalon al acestor eforturi.

Potrivit Ministerului italian de Interne, circa 130.000 de migranţi au venit în Italia via Mediterana de la începutul acestui an, de aproape două ori mai mulţi decât în aceeaşi perioadă a anului trecut.

Altfel, în cadrul unei întrevederi pe care a avut-o la Budapesta, zilele trecute, şefa guvernului italian a vorbit despre natalitate. Giorgia Meloni a apreciat că este nevoie de măsuri la nivelul Uniunii Europene pentru creşterea natalităţii. Ea a avertizat că în lipsa acestora, blocul comunitar riscă să intre în colaps. De asemenea, ea a respins ideea conform căreia scăderea natalităţii poate fi compensată prin imigraţie. Cu toate acestea, a subliniat că „ceva imigraţie legală poate fi benefică economiilor europene”.

„Trebuie să apărăm familia, pe Dumnezeu şi tot ce formează civilizaţia noastră, şi nu trebuie să cădem în ideea că oricine vorbeşte despre acestea este un retrograd”, a punctat Giorgia Meloni.