Pandemia de COVID-19 ar putea împinge alte 100 de milioane de oameni în sărăcie extremă, subliniind „fragilitatea lumii noastre inegale”, a declarat, sâmbătă, secretarul general al Națiunilor Unite, Antonio Guterres.

„Am fost îngenunchiați de un virus microscopic. Pandemia a demonstrat fragilitatea lumii noastre”, a declarat Antonio Guterres în timpul unui discurs cu ocazia aniversării a 102 ani de la nașterea lui Nelson Mandela, primul președinte sud-african de culoare (1994-1999).

„Regiuni întregi care au înregistrat progrese în eradicarea sărăciei și reducerea inegalităților, în câteva luni, au regresat cu mulţi ani”, a spus el în timpul unei conferințe virtuale organizate de Fundația Mandela cu sediul în Johannesburg.

Odată cu pandemia, care a făcut peste 590.000 de morţi, lumea „se confruntă cu cea mai grea recesiune de la cel de-al Doilea Război Mondial”, cu „încă 100 de milioane de oameni care ar putea cădea în sărăcie extremă”, potrivit lui Antonio Guterres.

COVID-19 „a dezvăluit riscurile pe care le-am ignorat de decenii întregi: sisteme de sănătate inegale, (…) criza climatică”, a continuat el într-o pledoarie împotriva inegalităților.

Pandemia „funcționează ca un radio, dezvăluind fracturile scheletului fragil al societăților pe care le-am construit. Ea pune în evidență concepțiile greșite și minciunile peste tot: minciuna că piața liberă poate oferi îngrijiri medicale tuturor, ficțiunea că munca neplătită de îngrijire personală nu este o muncă, iluzia că trăim într-o lume post-rasistă, mitul că suntem cu toții în aceeași barcă”, a adăugat el.

Unii sunt pe super iahturi

„Toți plutim în aceeași mare, dar unii sunt pe super-iahturi, în timp ce alții se agăță de resturi plutitoare”, a spus el indignat, amintind că 26 dintre cei mai bogați oameni de pe planetă dețin singuri la fel de multe bogății ca jumătate din populația planetei.

„COVID-19 evidențiază” aceste „nedreptăți”, lovindu-i în primul rând pe „cei mai vulnerabili”, a subliniat Antonio Guterres.

Resursele „nu sunt singurul mijloc de măsurare a inegalităților. Șansa oamenilor în viață depinde de sexul, familia și originile lor etnice”.

Mișcarea anti-rasistă născută din moartea lui George Floyd, un american negru ucis de un polițist alb în luna mai în Statele Unite, „este încă un semn că oamenii s-au săturat: gata cu inegalitățile și discriminarea care tratează oamenii ca infractori pe baza culorii pielii lor”, a subliniat secretarul general al ONU, cerându-le liderilor să construiască” o lume mai egalitară și mai durabilă”, notează Le Vif.

„Suntem într-un moment de cotitură”, a conchis el.