La sfârşitul anului 2011, Consiliul Concurenţei  a sancţionat şase companii petroliere din România cu o amendă totală de 880 milioane lei (circa 205 milioane euro), după ce a obţinut probe legate de încheierea unei înţelegeri anticoncurenţiale.

"Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a confirmat irevocabil încălcarea legii concurenţei de către compania OMV – Petrom Marketing (la data încălcării legii opera benzinăriile OMV) prin participarea la o înţelegere de tip cartel, alături de alte companii active pe piaţa carburanţilor.  De asemenea, instanţa a redus amenda aplicată de Consiliul Concurenţei de la 137,2 milioane lei la 109,8 milioane lei", se precizează în comunicatul Consiliului Concurenţei.  

Anterior, autoritatea de concurenţă a câştigat irevocabil şi procesele cu Mol România, Rompetrol Downstream şi ENI România – operatorul benzinărilor Agip.

Consiliul Concurenţei a descoperit, în 2011, în urma unei investigaţii, că cei şase distribuitori de carburanţi au încălcat Legea Concurenţei şi reglementările europene, înţelegându-se să retragă simultan de pe piaţă cel mai ieftin sortiment de benzină, denumit Eco Premium.

OMV Petrom a primit cea mai mare amendă, de 366,5 milioane lei, OMV Petrom Marketing a fost amendată cu 137,2 milioane lei, Rompetrol Downstream – cu 159,5 milioane lei, iar Lukoil  Romania  – cu 136,8 milioane lei.

De asemenea, compania Mol Romania Petroleum Products a primit o amendă de 80,2 milioane lei, iar ENI Romania – de 11,1 milioane lei.

Amenzile au fost executate de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF), potrivit Consiliului Concurenţei.