Spre sfârşitul anilor ’90, Jay Shafer şi-a construit o casă mică de 9 metri pătraţi deoarece acestuia nu îi placea să dea cu aspiratorul sau să şteargă praful şi pentru că este un tip care respectă mediul şi doreşte să protejeze natura.
Timp de zece ani de zile acesta a locuit în mai multe asemenea mini-case. Prima locuinţă avea bucătărie dotată complet , baie cu duş, dormitor şi cameră de zi.
Ulterior, acesta a pornit o afacere denumită Tumbleweed Tiny House Company, a scris mai multe cărţi printre care “The Small House Book” şi a apărut în cadrul emisiunii Opraf Winfrey Show în anul  2008.
Cea mai mică casă pe care o construieşte compania sa are 6 metri patrăţi, iar cea mai mare 71 de metri pătraţi. Preţul caselor variază între 40.000 şi 50.000 de dolari.

<object width="640" height="390"><param name="movie" value="https://www.youtube.com/v/SbRvsWuWNUM&hl=en_US&feature=player_embedded&version=3"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowScriptAccess" value="always"></param><embed src="https://www.youtube.com/v/SbRvsWuWNUM&hl=en_US&feature=player_embedded&version=3" type="application/x-shockwave-flash" allowfullscreen="true" allowScriptAccess="always" width="640" height="390"></embed></object>