Frans Timmermans, prim-vicepreşedintele Comisiei Europene este candidatul propus de Partidul Socialiştilor Europeni (PES) pentru funcția de președinte al Comisiei Europene. Noul lider al instituţiei UE să fie ales în luna mai, informează postul France 24, potrivit Mediafax. 

Delegaţii din partea formaţiunilor membre ale PES l-au desemnat pe Timmermans în cadrul celui de-al 11-lea congres al Partidul Socialiştilor Europeni, care a avut loc la Lisabona.

Timmermans, fost ministru de Externe al Olandei, era singurul rămas în cursă internă din cadrul PES, după retragerea slovacului Maros Sefcovic.

Principalul rival al lui Timmermans la alegerile pentru şefia Comisiei Europene, din luna mai 2019, este germanul Manfred Weber, candidatul Partidul Popular European (PPE), cel mai mare grup din Parlamentul european.

Potrivit celor mai recente sondaje se pare că socialiştii ar obţine 140 de locuri în urma alegerilor europarlamentare din luna mai, în timp ce PPE ar obţine 183 de locuri în Parlamentul european.