Olivier Metzner, avocatul lui Jerome Kerviel a apreciat că decizia tribunalul este injustă şi a anunţat că va face apel la această condamnare.

Preşedintele celei de a 11-a camere a tribunalului corecţional din Paris, Dominique Pauthe, l-a declarat vinovat pe Jerome Kerviel pentru trei capete de acuzare: abuz de încredere, fals şi uz de fals şi introducere de date frauduloase într-un sistem informatic. Fostul trader ‘şi-a depăşit mandatul prin asumarea de poziţii speculative în proporţii gigantice’, a considerat tribunalul după trei luni de deliberări. În plus, tribunalul a apreciat că Kerviel a pus în pericol solvabilitatea băncii iar actele sale au adus atingere ordinii economice internaţionale.

De asemenea, Jerome Kerviel a fost condamnat să plătească Société Générale suma de 4,9 miliarde de euro sub formă de daune şi interese, aceiaşi sumă pe care banca franceză a pierdut-o la începutul lui 2008 ca urmare a speculaţiilor lui Kerviel.

În timpul procesului, desfăşurat în perioada 8-25 iunie, parchetul a cerut ca Jerome Kerviel să fie condamnat la cinci ani de închisoare, dintre care patru ani de închisoare fermă. Kerviel a recunoscut că a pierdut simţul realităţii dar a repetat că superiorii săi erau la curent cu ceea ce făcea şi chiar l-au încurajat să-şi asume riscuri mari atâta timp cât a făcut profit. În schimb, Société Générale a explicat că banca a fost victima unor operaţii fictive, declaraţii false şi documente false elaborate de Kerviel.

Grupul Societe Generale este unul dintre cele mai mari grupuri financiare din zona euro. Cu 157.000 de angajaţi în întreaga lume, grupul îşi desfăşoară activitatea în jurul a trei mari activităţi – banca de retail şi serviciile financiare, gestiunea de active şi serviciile pentru investitori. Grupul Societe Generale este a 11-a bancă europeană şi a şasea bancă din zona euro.

În România, BRD – Groupe Societe Generale este a doua bancă din România, cu active de peste 12 miliarde de euro. BRD-Groupe Societe Generale are un portofoliu de 2,2 milioane de carduri şi operează o reţea de peste 1.450 de ATM-uri şi peste 20.000 POS-uri. Banca are peste 2,6 milioane de clienţi şi operează o reţea de peste 930 de unităţi.
SURSA: Agerpres