Noua tulpină a coronavirusului și numărul mic de persoane vaccinate la nivel mondial generează îngrjorări. În acest context, directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, trage un semnal de alarmă.

În cadrul unei conferințe de presă organizate miercuri, oficialul a precizat că omenirea se confruntă cu un „cocktail toxic” din cauza insuficienţei acoperirii vaccinale împotriva COVID-19 şi a nivelului de depistare.

Totodată, acesta a mai subliniat și faptul căacesta este un teren propice pentru răspândirea variantelor coronaviruslui, relatează AFP.

„La nivel mondial, avem un amestec toxic de slabă acoperire vaccinală şi depistare foarte slabă, o reţetă perfectă pentru ca variantele să se reproducă şi să se amplifice”, a avertizat el. Acesta a mai menționat că finalul pandemiei constă într-o alegere și nicidecum într-o șansă.

„Sfârşitul pandemiei nu este o chestiune de şansă, este o chestiune de alegere”, a declarat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Ce știe OMS despre varianta Omicron

De menționat este faptul că precizările directorului OMS vin în contextul în care apariţia noii variante Omicron a coronavirusului a aruncat din nou planeta în panică. Mai exact, nicio altă variantă nu a provocată atâta îngrijorare în lume de la apariţia Delta.

Varianta Omicron, care este mai este numită şi B.1.1.529 – „a fost semnalată pentru prima dată OMS pe 24 noiembrie 2021 de Africa de Sud, în timp ce primul caz cunoscut confirmat în laborator a fost identificat plecând de la un eşantion prelevat pe 9 noiembrie”.

După câteva investigații, vineri, OMS a calificat Omicron drept o variantă „preocupantă”, nivelul cel mai ridicat. Și experții au devenit din ce în ce mai îngrijorați în contextul în care noua variantă prezintă numeroase mutaţii susceptibile să o facă mai contagioasă şi potenţial mai rezistentă la vaccinuri.

La momentul actual cercetătorii efectuează studii pentru a determina dacă într-adevăr lucrurile se prezintă astfel şi în ce măsură, dar primele rezultate ar urma să fie disponibile în următoarele săptămâni.

Directorul OMS a mai adăugat că în doar o săptămână de când varianta a fost depistată, a ajuns deja în cel puțin 23 de țări. „Cel puţin 23 de ţări în cinci din cele şase regiuni ale OMS au semnalat acum cazuri de Omicron şi ne aşteptăm ca acest număr să crească”, a spus Tedros.

Amintim faptul că până în prezent existau patru alte variante preocupante. Este vorba despre varianta Delta, care reprezintă cvasitotalitatea cazurilor secvenţiate în lume, Alfa, Beta şi Gama.