Octavian Bădescu estimează că vor apărea reversuri ale monedei, în contextul în care să va da mai mult de lucru angajaților din instituțiile statului dar și mediului de business. „Vorbim despre noi documentații, pe care unii oameni trebuie să le scrie și alții trebuie să le parcurgă și să și le însușească. Și, desigur, de noi costuri”, explică el. Prin urmare se vor elabora materiale documentare și ghiduri, se vor difuza, „se va îndruma”. „Și cum martie din post nu putea lipsi, Ministerul are obligația să dezvolte și să oprere un portal dedicat”, continuă antreprenorul. Totodată, avertizează el, mai apare pericoul că oamenii din zonele adminsitrației publice să iasă peste un timp și să spună că volumul de muncă s-a mărit și că nu au resurse să facă față nevoilor. „Oamenii din diferite instituții muncesc mai mult, firmele trebuie revizitate, deci costurile de gestionare sunt mai mari. Salariile trebuie să crească și ele, noi oameni trebuie să fie angajați în sistem. Carevasăzică trebuie să creștem deci veniturile bugetare, statul are nevoie de bani, pe care ghici cine-i va plăi? Practic, expansiunea statului – cel mai periculos flagel al lumii de azi – continuă prin acumularea de legislație”, mai spune omul de afaceri.

Legea prevenției, un pas înainte? 

Pe scurt, legea prevenției zice altceva.  „Maestre – ca și până acum, eu agent constatator vin la tine, constat neregulile, dar dacă vreuna e pe lista de excepții, în cazul ei – o data la 3 ani nu te sancționez din prima. Legea mă obligă să te avertizez, să întocmesc un “plan de remediere”, să îți dau un răgaz pentru a te conforma celor ce îți spun, să vin înapoi în 3 luni și să te sancționez pecuniar atunci, dacă nu ai rezolvat”. Adica eu ca și contribuabil sa fiu mulțumit că zapciul nu m-a bătut rău de prima dată dacă am greșit doar puțin. Da – din această perspectivă, e un pas înainte și trebuie apreciat ca atare”, a explicat, pentru Capital, Octavian Bădescu.

În opinia sa, dacă un factor politic este realemente interesat de a face un bine mediului de business, trebuie să se asigure că simplifică legislația reducând fizic numărul de acte normative, reducând numărul instituțiilor și impactul “organelor de control”, reducând la strictul necesar numărul posibilelor comportamente sancționabile și recalibrând amenzile, de preferat în consultare cu mediul de afaceri.

 

Ce spun oficialii?

Legea prevenţiei încearcă să elimine percepţia de control invaziv, aceasta fiind un prim pas spre următorul stadiu, care este cel de încredere, spune ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat, Alexandru Petrescu, citat de Agerpres. „Legea prevenţiei încearcă să elimine percepţia de control invaziv. Încearcă să elimine omul care se pune în uşa afacerii dumneavoastră şi vă ia cu ‘Ia să vedem ce găsim noi astăzi’. Aceasta încearcă să elimine. Eu nu am pretenţia că această lege va aduce un grad de linişte totală şi toată lumea de acum trebuie să evite sau să treacă pe rândul doi de activitate conformitatea cu legea. Nu asta trebuie să se întâmple. Este un prim pas spre a trece spre următorul stadiu, care este cel de încredere între cei doi jucători relevanţi ai businessului românesc: antreprenorul şi autoritatea de control”, a explicat el, conform sursei citate. 

Scurt istoric

Proiectul legii prevenției a fost pus, la finele săptămânii trecute, în dezbatere de către Ministerul pentru Mediul de Afaceri. Acesta, are drept scop prevenția săvârșirii unor contravenții de către persoane sau companii care desfășoară activitate economică, dar și de instituții publice.

Legea care oferă companiilor posibilitatea de a-şi îndrepta greşelile înainte să fie amendaţi de Fisc, are 12 articole şi reglementează circa 333 contravenţii cuprinse în peste 140 acte normative.

Firmele, vor avea la dispoziţie circa 90 de zile calendaristice, termen stabilit de comun acord de către agentul constatator împreună cu contravenientul, pentru remedierea unei probleme, în care contravenientul are posibilitatea remedierii neregulilor constatate şi îndeplinirii obligaţiilor legale. Termenul de remediere nu poate fi modificat.

 Firma, poaste beneficia de această facilitate o singură data, în termen de trei ani de la data avertismentului. Totodată, în termen de maximum cinci zile lucrătoare de la data expirării termenului de remediere, inspectorul este obligat să reia controlul.  În cazul în care, atunci când se reia controlul, se constată că contravenientul nu a îndeplinit măsurile de remediere stabilite în termenul acordat, agentul constator încheie alt proces verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiei prin care agentul constatator aplică sancţiunile contravenţionale, diferite decât cea cu avertisment. Asta pentru că sancţiunea cu avertisment se aplică doar o dată.