"Rugămintea este să întrebaţi Ministerul Sănătăţii, pentru că regulamentul de sporuri se lucrează de către Ministerul Sănătăţii. Ministerul Muncii a dat o lege, au fost majorări, cred că nimeni nu poate contesta majorările din sistemul de sănătate. Mai departe, ce se întâmplă cu regulamentul de sporuri, să comunice Ministerul Sănătăţii. (…) 97% dintre cei cărora li se aplică Legea salarizării o apreciază, pentru că au creşteri salariale. În ceea ce priveşte sporurile din sănătate, acolo este un regulament de sporuri separat care se face de către Ministerul Sănătăţii, nu prea are legătură cu legea", a declarat Olguţa Vasilescu la Parlament, întrebată despre protestele din sistemul sanitar. 

În ceea ce priveşte existenţa unor scăderi salariale în luna februarie, ministrul Muncii a spus că acestea sunt normale, fiind mai multe zile libere. Olguţa Vasilescu a declarat în context că a citit ultimul raport INS. 

"Creşterile din învăţământ sunt de la data de 1 martie, nu sunt în luna februarie. Au fost în luna ianuarie cu aproximativ 4% pe net. Sigur că în februarie n-au fost alte creşteri, iar în luna martie este o creştere de 20% la învăţământ şi sănătate, unde se creşte direct pe grila din 2022. Unde se spune faptul că au fost scăderi în luna februarie faţă de luna ianuarie, mai precis în sănătate şi în sectorul de asistenţă socială, vreau să spun că e normal să se întâmple aceste lucru, dat fiind faptul că în ianuarie au fost 11 zile nelucrătoare, mai precis weekendurile, deci cele 8 zile de weekend şi zilele de 1, 2 şi 24 ianuarie, iar în luna februarie au fost doar 8 zile nelucrătoare. Aşa cum bine ştiţi, zilele nelucrătoare în sănătate şi în asistenţă socială se plătesc altfel, pentru că acolo este spor de până sută la sută. Deci este logic (…) să fie mai mari creşterile în ianuarie decât în februarie. Acelaşi lucru se va întâmpla şi în mai", a explicat Olguţa Vasilescu, potrivit Agerpres.

Referitor la fondul de pensii, ministrul Muncii a reafirmat că nu există nicio problemă cu banii şi a arătat că pensionarii nu şi-au primit drepturile de Paşte pentru că ar fi existat un decalaj mare între date. 

"Până acum, Paştele cădea cu două zile după ce se dădeau pensiile în mod normal. Acum, pensiile s-au plătit între 15 şi 27 (n.r. – martie), dacă le-am fi plătit înainte de Paşte ar fi însemnat ca unii sa ia două pensii aproximativ în aceeaşi perioadă şi să mai primească următoarea pensie pe data de 27 mai. Deci era foarte greu pentru un pensionar să reziste 7 săptămâni fără pensie", a explicat Vasilescu. 

Asistente medicale, infirmiere, dar şi medici şi personal auxiliar au protestat miercuri la Institutul de Pneumoftiziologie "Marius Nasta", principala nemulţumire fiind legată de micşorarea sporurilor.