Grupul italian Ferrero vrea să cumpere producătorul britanic de ciocolată Thorntons, pentru 112 milioane de lire sterline (178 milioane de dolari) în numerar, tranzacţia având sprijinul Board-ului Thorntons, transmite Reuters. Ar fi prima achiziţie realizată de Ferrero după decesul miliardarului Michele Ferrero, la vârsta de 89 de ani. Acesta devenise cel mai bogat om din Italia graţie companiei construite în jurul popularei creme de ciocolată Nutella. În ultima perioadă au sporit speculaţiile privind posibila preluare a Ferrero de către rivalele mai mari Mondelez International, Nestle, Mars şi Hershey. Giovanni Ferrero, directorul general al producătorului italian de dulciuri Ferrero, a dezminţit recent zvonurile potrivit cărora firma ar putea fi scoasă la vânzare.

Astăzi, acţiunile Thorntons au urcat cu 42,9% la Bursa de la Londra. Directorii Thorntons au apreciat că oferta de 112 milioane de lire sterline "este corectă şi rezonabilă" şi au anunţat că vor recomanda acţionarilor să o accepte. Deja Ferrero deţine 29,9% din Thorntons, companie înfiinţată în 1911.

Grupul Ferrero produce anual aproximativ 365.000 de tone de Nutella la cele 11 de fabrici din întreaga lume şi are peste 22.000 de angajaţi. Pe lângă crema de ciocolată Nutella, grupul produce şi bomboanele de ciocolată Ferrero Rocher, Mon Cheri şi Kinder. Fiul lui Michele Ferrero, Giovanni, a devenit director executiv al companiei după ce fratele său Pietro a decedat în 2011, în urma unui atac de cord. La finele lui 2013, Giovanni a dezminţit zvonurile potrivit cărora compania sa a fost contactată de grupul elveţian Nestle, precizând că Ferrero nu este de vânzare. Însă analiştii susţin că acesta este mai puţin interesat decât fratele său să conducă compania.

Sursa: AGERPRES