Piaţa caselor construite din materiale neconvenţionale pare să prindă contur în contextul actual al pieţei, în primul rând datorită preţului care ajunge în unele cazuri la jumătatea celui cerut pentru o construcţie din zidărie, dar şi datorită rapidităţii de dezvoltare şi a confortului termic sporit.

În ultimii ani constructorii români de case au preluat o serie de modele occidentale, dar nu au avut mare succes cu ele, deoarece cumpărătorii locali erau concentraţi pe locuinţele tradiţionale, din beton sau cărămidă. Acum, noile sisteme încep să fie tot mai intens promovate ca o alternativă la metodele tradiţionale de construcţii şi pot oferi produse de calitate accesibile românilor cu venituri mici şi medii.

Astfel, au apărut casele prefabricate, din lemn şi plăci din fibre orientate de tip OSB. Avem şi locuinţe tip sandwich, cu structură din lemn, învelite cu lambriu sau OSB şi izolate pe interior cu vată de sticlă. Modelul canadian, cel cu pereţi din gips carton a început să fie adoptat şi la noi, la fel casele din calupuri de polistiren expandat, în care se toarnă beton ca într-un cofraj.

Casă construită cu patru oameni

Importat din America, sistemul de construcţie Amvic este un sistem de cofraje termoizolante care are ca scop formarea pereţilor din beton, de tip monolit. Aceste cofraje sunt alcătuite din două panouri de polistiren expandat, unite cu bride de plastic dur. Sistemul combină izolaţia termică efectivă a polistirenului expandat cu avantajele unui perete monolitic de beton armat. O casă construită pe acest sistem este cu până la 300% mai eficientă termic decât una construită pe sistemul tradiţional de zidărie.

O casă Amvic, la roşu, costă în medie 200 de euro/mp şi construcţia durează circa 30 de zile calendaristice. Se construieşte din cofraje termoizolante de gen lego şi e nevoie de doar 4 persoane pentru a construi o astfel de locuinţă, care are o durată de viaţă de 400 de ani.

„Pentru o casă normală se folosesc circa 500 de cofraje. Dacă piaţa a scăzut cu 50% în acest an, afacerile noastre s-au depreciat cu doar 30%, de la 5,3 mil. euro în 2008, anul acesta ajungem la circa 4 mil. euro. Cred că anul viitor vânzările se vor îmbunătăţi. Ne aşteptăm la creşteri omeneşti de 10-15%. Acum se caută sisteme de construcţii prin care casele să fie bine termoizolate, să se facă repede şi să aibă un cost decent“, a declarat pentru capital.ro Marin Cruţescu, directorul general al Amvic.

Compania exportă circa 7-8% din producţia locală pe pieţe precum Franţa, Elveţia, Bulgaria, Finlanda şi Creta.

Case prefabricate din lemn

0-43590-casalemn.jpg„La noi se mai merge pe modelul combinat, cu parterul pe sistem clasic şi etajul din lemn. Costul unei case din lemn care să poată fi locuită permanent, deci nu una de vacanţă, este la o treime din costul uneia clasice“, a explicat Dan Dumitru Copăceanu, directorul general al Institutului Naţional al Lemnului.

Potrivit acestuia, costul mediu al unei case din lemn este de circa 230-300 de euro/mp şi poate ajunge la maxim 500 de euro/mp, în cazul unei proiect mai complex. În plus, o casă din lemn de 120 mp structurară pe parter, plus un etaj, poate fi construită în maxim o săptămână. Practic se toarnă fundaţia şi se montează prefabricatele. O casă de lemn cu patru etaje rezistă la un cutremur de 8 grade.

„Dacă e fără instalaţii se ajunge chiar şi la 200 de euro/mp, în nordul ţării sunt firme care construiesc chiar şi cu 140 de euro/mp. Am purtat nişte discuţii cu primăriile pentru a construi case din lemn pentru tineri“, a mai spus Copăcean.

Occidentul stă în case româneşti

Numai în cadrul Asociaţiei Patronale a Forestierilor din România sunt incluşi peste 100 de constructori de case din lemn, însă majoritatea produc pentru export, pentru pieţe precum Italia, Germania, Austria, Franţa sau Irlanda.

„Perioada financiară dificilă s-a resimţit şi în interesul pentru case de lemn, mai precis în comenzi concrete. Interes pentru casele de lemn a existat, dar clienţii s-au limitat doar la a culege informaţii referitoare la preţ. Comparând  anul 2008 cu perioada similară din 2009 vânzările caselor din lemn au scăzut cu circa 20-25%“, a spus Imre Szilagyi, proprietarul firmei Apicom din Ciumani, judeţul Harghita.

Acesta a mai spus că din producţia de case, circa 70% se exportă. Dintre acestea 60% sunt achiziţionate de persoane fizice, iar 40% de firme. Restul de 30% sunt case destinate pieţei interne, achiziţionate în totalitate de persoane fizice.

Dezavantajele unei case din lemn

La casele din prefabricate, fundaţia nu este asigurată de furnizor, ceea ce reprezintă un cost suplimentar. Tot la capitolul costuri adiţionale se înscrie şi necesitatea izolării fonice a podelelor şi ignifugarea materialului lemnos pentru rezistenţa la foc. O astfel de construcţie are o rezistenţă în timp mai mică, faţă de casele din zidărie şi sunt mai greu de vândut, deoarece nu sunt la fel de populare ca cele din zidărie.