Șoferii care, după ce provocau un accident rutier cu victime, ar fi consumat alcool ori substanțe stupefiante, până la recoltarea probelor biologice, ar fi putut ajunge la închisoare. Totuși, prevederea care conținea această nouă infracțiune nu va mai intra în vigoare, așa cum era stabilit, la 11 februarie, întrucât OUG nr. 13/2017 – actul care o conținea – a fost abrogată recent, prin OUG nr. 14/2017. Aceasta din urmă a fost adoptată și publicată duminică, în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 101 din 5 ianuarie 2017, scrie avocatnet.ro.

Printre alte modificări importante la Codul penal, ordonanța abrogată prevedea și introducerea unei noi infracțiuni la categoria celor contra siguranței pe drumurile publice, prin care șoferii să fie pedepsiți chiar și pentru consumul de alcool și stupefiante între momentul producerii accidentului și momentul în care le sunt recoltate probele biologice. Actul stabilea, pentru această faptă, o pedeapsă identică cu cea pentru conducerea sub influența alcoolului/altor substanțe, respectiv închisoarea de la unu la cinci ani.

"Fapta conducătorului unui vehicul sau a instructorului auto, aflat în procesul de instruire, ori a examinatorului autorității competente, aflat în timpul desfășurării probelor practice ale examenului pentru obținerea permisului de conducere, de a consuma alcool, produse ori substanțe stupefiante sau medicamente cu efecte similare acestora, după producerea unui accident de circulație care a avut ca rezultat uciderea sau vătămarea integrității corporale ori a sănătății uneia sau mai multor persoane, până la recoltarea probelor biologice, se pedepsește cu închisoare de la unu la 5 ani", se prevedea în OUG nr. 13/2017.

În acest fel, șoferii găsiți cu un nivel al alcoolemiei peste limita legală (adică o îmbibație alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge) sau cei ale căror probe de sânge ar fi relevat consumul unor substanțe stupefiante nu ar mai fi putut să motiveze aceste constatări prin consumul de băuturi sau substanțe după producerea accidentului, iar nu înaintea acestuia.

SURSA: Avocatnet.ro.