Potrivit Dilmei Rousseff, "preşedintele american a spus că îşi va asuma responsabilitatea directă şi personală pentru ancheta privind aceste acuzaţii de spionaj", potrivit cărora serviciile secrete americane ar fi interceptat comunicaţiile pe internet ale Dilmei Rousseff şi ale colaboratorilor săi apropiaţi.

Barack Obama şi-a asumat aceste angajamente în cadrul unei întrevederi neprogramate care a avut loc joi seară înaintea dineului de lucru al G20, la Sankt-Petersburg.

Şeful diplomaţiei braziliene, Luiz Alberto Figueiredo, urmează să se întâlnească miercuri cu consilierul de securitate naţională al lui Obama, Susan Rice, pentru a aborda acest caz, a adăugat Dilma Rousseff, atrăgând de asemenea atenţia că vizita sa de stat de la Washington, prevăzută pentru 23 octombrie, ‘va depinde de condiţiile politice stabilite de Obama’.

Preşedinţia braziliană a anunţat joi amânarea deplasării unei echipe care trebuie să pregătească vizita de stat a Dilmei Roussef în SUA, în aşteptarea explicaţiilor părţii americane în acest caz.

Acuzaţiile provin din documente ale Agenţiei Naţionale de Securitate (NSA) a SUA, deţinute de fostul consultant american Edward Snowden. El este acuzat de spionaj în SUA, după ce a dezvăluit amploarea măsurilor SUA de supraveghere electronică în lume.

Snowden este în prezent refugiat în Rusia. El i-a predat documentele jurnalistului american Glenn Greenwald, care trăieşte în prezent în Brazilia.

Dilma Rousseff a mai afirmat că va propune ONU o nouă guvernanţă împotriva încălcării comunicaţiilor private.
Sursa: Agerpres