În loc să privilegieze companiile petroliere, Statele Unite ar trebui să se concentreze pe ‘energiile curate’, a subliniat preşedintele american.

"Membrii Congresului au de făcut o alegere simplă: între a fi solidari cu marile companii petroliere şi a fi solidari cu americanii. /…/ Companiile primesc mii de milioane de dolari pe an ca subvenţii de la contribuabili, subvenţii de care s-au bucurat an de an în ultimul secol. Este o lovitură dublă pentru poporul american. /…/ Nu putem să forăm până găsim calea de ieşire din această problemă", a spus Obama, într-o scurtă alocuţiune la Casa Albă.

Preşedintele american a ţinut acest discurs cu câteva ore înainte ca Senatul să organizeze un vot procedural asupra unui proiect de lege vizând eliminarea avantajelor fiscale de care se bucură companiile petroliere, proiect contestat însă de republicani, care dispun de o minoritate de blocaj în Senat şi de majoritate absolută în Camera reprezentanţilor.

Proiectul respectiv a fost prezentat luni de senatorul democrat Robert Menendez şi prevede abrogarea facilităţilor fiscale pentru companiile petroliere.

Anul trecut, principalele trei companii petroliere din SUA au obţinut profituri de peste 80 de miliarde de dolari. Exxon, de exemplu, a încasat aproape 4.7 milioane de dolari pe oră, a subliniat Obama, adăugând că, de fiecare dată când preţul la carburant creşte cu un cent, companiile încasează în plus 200 de milioane de dolari ca profit trimestrial.
Potrivit preşedintelui american, banii contribuabililor ar putea fi folosiţi mai bine la dezvoltarea "energiilor verzi". "Congresul poate fie să voteze în favoarea cheltuirii a miliarde de dolari pe subvenţii petroliere care ne lasă prizonieri ai trecutului, fie să pună capăt acestora, ca să putem investi în viitor", a conchis liderul de la Casa Albă.
Sursa: Agerpres