Preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, caută noi măsuri pentru întârzierea prescrierilor de ipoteci pentru proprietarii de locuinţe care au intrat în şomaj şi nu mai fac faţă ratelor la creditele ipotecare, au declarat surse oficiale apropiat administraţiei americane, informează Mediafax.

Autorităţile ar trebui să ia în considerare metode de „indulgenţă de credit”, prin care să permită datornicilor să întârzie, suspende sau să sară peste plăţi, măsuri considerate mai eficiente decât cele deja implementate pentru reducerea ratei de prescriere a ipotecilor.

Riscul unui „stimul pervers”

Numărul de credite ipotecare eşuate a urcat puternic în ultimii trei ani în Statele Unite, pe măsură ce datornicii care au apelat la credite riscante au intrat în default, piaţa imobiliară a căzut, iar rata şomajului a crescut abrupt.

Însă oficialul citat a adăugat că ideea de introducere a „clemenţei” pentru datornicii intraţi în şomaj este încă în curs de elaborare, este dificil de formulat din punct de vedere legislativ şi ar putea aduce noi riscuri.

Măsura ar putea ajuta mai mulţi datornici care se confruntă cu dificultăţi financiare, însă ar putea crea „un stimul pervers” care ar distorsiona piaţa rezidenţială, a explicat el.

SURSA: Mediafax