Longevity Escape Velocity este o teorie care presupune că am putea ajunge în curând la un punct în care îmbătrânirea să fie „opțională”. Susținătorii acestei teorii spun că atingerea acestei stări necesită suficientă ambiție, bani, dar și un gram de inteligență artificială.

Oamenii de știință sunt fascinați de posibilitatea dezvoltării unor medicamente anti-îmbătrânire, dar, deocamdată, nu există nimic care să aducă tinerețe fără bătrânețe și viață fără de moarte.

Căutătorii sunt din ce în ce mai entuziasmați de conceptul numit „Longevity Escape Velocity”

Căutătorii porniți în căutarea nemuririi sunt din ce în ce mai entuziasmați de un concept numit „Longevity Escape Velocity”.

Această idee ipotetică își împrumută numele de la „escape velocity”, principiul fizic de bază care afirmă că, la o anumită viteză, obiectele pot sfida forța gravitației, scrie BusinessInsider.

Am putea atinge nemurirea? De când?

Cercetătorul Aubrey de Grey, unul dintre inițiatorii termenului și poate cel mai înverșunat susținător al său, a anticipat cel mai bun scenariu pentru LEV, – undeva în anii 2030. Futuristul Ray Kurtzweil a sugerat un debut chiar mai devreme pentru LEV, poate până în 2028 sau 2029 (timp insuficient pentru ca autoritățile să aprobe orice medicamente sau tratamente anti-îmbătrânire.

„Longevity Escape Velocity” sugerează, în mod similar, că la un moment dat, în viitorul nu prea îndepărtat, oamenii ar putea trăi la infinit.

Pe măsură ce ne întinerim celulele, vom putea să ne îmbunătățim calitatea vieții

În timp ce LEV este doar o teorie pentru moment, susținătorii săi susțin că ar putea fi o realitate în doar câteva decenii, având în vedere progresele rapide ale științei anti-îmbătrânire. Pe măsură ce ne întinerim celulele, vom putea să ne îmbunătățim calitatea vieții atât de mult, încât oamenii își vor crește speranța de viață mai repede, apropiindu-se astfel de o stare similară cu nemurirea. Cel puțin așa pretinde teoria.

Geneticianul de la Harvard, George Church, a acceptat ideea că se poate ajunge la această stare chiar mai curând decât am crede. Sourav Sinha, șeful de strategie la Longevity Vision Fund, a spus cam același lucru în timpul unei discuții recente despre stoparea bolilor legate de vârstă, sugerând că LEV ar putea fi posibilă în câteva decenii, cu tipurile potrivite de investiții.

„Declarația de longevitate de la Dublin”

Este o cursă împotriva timpului și a decăderii, o cursă pentru a dezlega algoritmii biologici complecși care dictează durata vieții. Această călătorie a unit experții mondiali în cercetări anti-îmbătrânire care au formulat așa numita „Declarație de longevitate de la Dublin”.

Declarația este un îndrăzneț îndemn la arme, cerând oamenilor din comunitatea științifică să-și îndrepte atenția către inversarea proceselor de îmbătrânire biologică la nivel celular. Aces lucru marchează o abatere de la abordările tradiționale care abordau secvențial bolile individuale, o metodă pe care declarația o consideră un „exces de pragmatică”, având în vedere urgența afecțiunilor legate de îmbătrânire.

Inteligența artificială avansată ar putea accelera exponențial descoperirea medicamentelor

Dihotomia dintre prelungirea vieții și atingerea nemuririi ridică întrebări etice profunde. Futuristul și filosoful Nick Bostrom, directorul Institutului Viitorul Umanității de la Universitatea Oxford, vede extinderea vieții sănătoase ca un imperativ moral.

El își imaginează un viitor în care inteligența artificială avansată (AI) ar putea accelera exponențial descoperirea medicamentelor și progresele medicale, dezvăluind secretele unei longevități nedefinite.