Delta Dunarii este pentru cei mai multi turisti locul unde poti gasi de la peisaje salbatice, mese care incep si se termina cu peste sau partide de vanatoare, pana la conditii de cazare adaptate oricarui buzunar. Grupata in 15 localitati rurale si doua orase (Tulcea si Sulina), Delta este furnizorul a 50 % din productia interna de peste de apa dulce si zona unde exista cea mai mare colonie de pelicani din Europa. In plus, aici pot fi gasite alte peste trei sute de specii de pasari si 110 specii de pesti, totul alcatuind una din cele mai importante rezervatii naturale din lume.
Variantele de cazare si petrecere a timpului liber s-au dezvoltat direct proportional cu cererea turistica, ajungand in prezent sa acopere cel mai bine zona Tulcea, Uzlina sau satul de vacanta Rosu. Dintre cei care viziteaza Delta, cea mai mare parte sunt turisti romani, care ajung aici pentru cateva zile de odihna mai ales in perioada lunilor de vara. Lor li se adauga pescarii si vanatorii veniti sa dea ” lovituri grele” cu care sa se mandreasca mai apoi tot anul. Pentru prima categorie, prohibitia acopera perioada cuprinsa intre 15 martie si 15 iunie, pretul unui permis de pescuit sportiv fiind de 315.000 de lei pe an sau 75.000 de lei pe zi. In ceea ce priveste tagma vanatorilor, acestia trebuie sa mai stea cu pusca la picior pana in august cand se termina perioada de interdictie. In cele din urma, procentul ramas de 20 % este alcatuit din turisti straini care viziteaza Romania „in circuit”, trecand si prin Delta intr-un sejur de una-doua zile.
Pe primul loc printre preferintele turistilor se afla hotelurile plutitoare tractate de remorcher, unde poti petrece cateva zile de vacanta in cele mai bune conditii. Cu terase unde se poate servi masa admirand din mers salbaticia Deltei, camere cu grup sanitar propriu si aer conditionat, pontoanele plutitoare au luat din ce in ce mai mult locul hotelurilor clasice. Preturile practicate de cele mai multe firme variaza in functie de numarul de persoane pentru care se face inchirierea.

Pescarii stau in satul de vacanta Rosu

Oferta agentiilor de turism incepe sa devina din ce in ce mai complexa. Investitie a firmei Simpa Turism, la 38 de kilometri distanta de Tulcea si la 20 de minute de comuna Murighiol, Complexul Cormoran din Uzlina beneficiaza de toate posibilitatile de cazare si petrecere a timpului liber: hotel, pensiune, ponton plutitor, alaturi de programe de pescuit, excursii cu barca cu motor, cina cu foc de tabara sau echitatie.
Putin mai departe de Tulcea, la 70 de kilometri, satul de vacanta Rosu este locul preferat al pescarilor si al celor cu buget mai redus, care se pot caza in bungalouri (casute de cate doua locuri cu grup sanitar). Firma Atbad SA dispune insa si de doua hoteluri plutitoare de trei sau patru stele. La cerere, se pot face excursii cu nave de 80 de locuri sau cu hidrobuze, unde tariful pentru o ora de mers se situeaza intre 65 si 160 de euro. „De curand, am facut o noua investitie in satul de vacanta Rosu, conditiile de cazare fiind imbunatatite prin modernizarea tuturor bungalourilor existente”, afirma Marilena Apolon, director la agentia Atbad din Tulcea.
Daca va opriti intr-un sat de pe malul marii, veti vedea cu siguranta pescari pregatindu-si propria varianta a borsului rusesc. Caraorman, satul unde a fost filmat videoclipul „Fara tine” al formatiei „Animal X”, este locul cu plaja cea mai atractiva din Delta, autentic decor de desert si, in acelasi timp, varianta excelenta pentru cei care vor sa joace fotbal sau volei. Preturile kilogramului de peste la punctele de colectare din sat ii vor ajuta si pe cei fara talent de pescar sa se simta la fel de bine: salaul este 70.000 lei, somnul – 60.000 lei, crapul – 50.000 lei, stiuca – 45.000 de lei, carasul – 20.000 de lei iar platica si babusca – 10.000 de lei. La pensiuni, tarifele de cazare sunt cuprinse intre zece si 25 de dolari pe noapte.
Pentru cei mai putin pretentiosi si cu posibilitati materiale mai reduse este bine de avut in vedere faptul ca vacantele la cort in Delta sunt prilej de bucurie pentru tantarii indigeni, obisnuiti sa nu rateze nici o ocazie. Si totusi, daca va hotarati sa va petreceti cateva zile la cort este recomandat sa va inarmati cu cea mai puternica lotiune anti-insecte disponibila pe piata. Campinguri sunt la Sulina, Sf Gheorghe, Crisan, Maliuc sau Murighiol. Turistii care vin cu propriile ambarcatiuni trebuie sa plateasca o taxa obligatorie la capitania portului Tulcea unde vor fi verificate actele de identitate, permisul de navigatie si talonul de inmatriculare al barcii.
Stiut fiind ca, pana la urma, cel mai bun ghid ramane ceea ce-ti place sa faci, o vacanta in Delta va va incarca, cu siguranta, bateriile pentru cel putin cateva luni.

Zone in care se pot imbina utilul cu placutul

LOCURI DE PESCUIT
· Canalul Crisan-platica, biban, rosioara. Dimineata mai trag somnul si stiuca.
· Mila 23-dimineata si seara trage
somoteiul.
· Fortuna (Sontea)-loc cunoscut pentru rosioara si biban, crap (1-2 kg), stiuci mici (0,5- 1 kg).
· Lacul Cuibul cu Lebede-un lac nu prea adanc, mai izolat, bun pentru stiuca.
· Lacul Lumina-este un lac destul
de adanc bun pentru stiuca.
· Intersectia Canalului Crisan cu Canalul Caraorman-locul numarul unu pentru biban, dar foarte bun si pentru somn si crap.
· Groapa-in apropierea satului
cu acelasi nume. Aici se prinde foarte bine stiuca, caras si lin.

TRASEE
· Tulcea-canalul Mila 35-garlele Sireasa, Sontea-canalul Olguta- Dunarea Veche-satul Mila 23-Crisan-Maliuc-Tulcea (zece ore jumatate fara oprire).
· Tulcea-Victoria-canalele Litcov, Crisan-Caraorman-Crisan-Maliuc-
Tulcea (zece ore si jumatate fara oprire).
· Tulcea- Maliuc- Crisan- canalul Crisan- Caraorman- canalul
Caraorman- lacurile Puiu, Rosu, Rosulet-canalul Rosu- Imputita-canalul Bursucea-Sulina- Tulcea
(18 ore fara oprire).
· Murighiol-canalele Dunavat-Dranov-golful Holbina-lacul Razim-Gura Portitei (15-20 de ore fara oprire).
· Tulcea-brat Sulina-canalul Mila
35- canalul Sireasa-canalul
Trofilca-lac Trofilca-canalul Mila 35-canalul Sontea-lac „Nebunu”- canalul Periteasa-canalul Mila 30-Tulcea.