Cauzele producerii unei astfel de găuri coronale nu sunt cunoscute cu exactitate deocamdată, dar cercetătorii sunt de părere că astfel de fenomene sunt provocate de particule care se dispersează de la suprafața Soarelui cu viteze foarte mari, de peste 800 de kilometri pe oră.

Culoarea strălucitoare a Soarelui este dată de particulele condensate de la suprafața sa. În găurile coronale se află mult mai puține astfel de particule, iar aceste zone de la suprafața Soarelui sunt mai întunecate și mai reci.

Atunci când apar, găurile coronale pot rămâne la suprafața Soarelui timp de până la 5 ani, conform observațiilor. În această perioadă de timp ele își pot modifica forma și dimensiunile.

De asemenea, conform NASA, găurile coronale pot avea un impact direct asupra Pământului. Dispersia particulelor din aceste regiuni poate provoca fenomene de auroră boreală sau australă pe Pământ, dar și furtuni geomagnetice.

Gaura coronală descoperită recent este cu mult mai mare decât cele observate până în prezent, fapt care i-a surprins pe oamenii de știință și care reamintește tuturor cât de puține lucruri cunoaștem despre corpurile din vecinătatea noastră cosmică.AGERPRES