Doua componente RICOP au fost lansate la 20 iunie 2000: Masuri active de ocupare si formare profesionala si Masuri de atenuare a impactului social, cu un buget total de 28,5 milioane de euro (fonduri externe si romanesti). Programul urmarea infiintarea unui numar de circa 50 de centre de asistenta sociala, 10 centre de reintegrare sociala si 10 centre de asistenta de urgenta in 17 judete cel mai mult afectate de restructurarea industriala. Acestea au fost grupate in cinci zone: zona 1 (Bacau, Iasi, Neamt, Vaslui); zona 2 (Galati, Buzau, Braila); Zona 3 (Arges, Dambovita, Teleroman), Zona 4 (Dolj, Gorj, Olt, Valcea, Hunedoara), zona 5 (Brasov, Covasna). Dupa prima runda, s-au alocat: 2,584 milioane euro pentru masuri active de formare profesionala (43 proiecte) si 1,36 milioane euro pentru atenuarea impactului social (19 proiecte).
Fondurile ramase vor fi alocate cat de curand, prin organizarea de noi runde de selectie. Uniunea Europeana alocase initial 19 milioane de euro pentru aceste componente. Dar bugetul va fi ceva mai redus, intrucat privatizarea ceruta de RICOP nu s-a realizat suta la suta. Surse autorizate estimeaza ca vor fi insa disponibile aproximativ 80% din fonduri. Cum la prima licitatie ofertantii nu s-au prea inghesuit sau nu au fost suficient de convingatori, au ramas milioane bune pentru urmatoarele runde. Din 170 de propuneri depuse in cadrul celor doua componente, evaluatorii au considerat viabile putin mai mult de o treime.
Urmatoarele runde de selectie vor fi decisive pentru utilizarea banilor. Contractele trebuie incheiate pana la sfarsitul anului. Ori procedurile vor merge struna, ori riscam sa ratam banii.

Reamintim conditiile de participare:
Masuri active de ocupare profesionala
Valoare grant: max. 100.000 euro/proiect;
Activitati eligibile: servicii de indrumare si consiliere privind activitatea profesionala, studii de evaluare a necesitatilor locale si a unor solutii pentru cresterea ratei de ocupare a fortei de munca, programe, cursuri de formare profesionala, incubatoare de afaceri, medierea locurilor de munca;
Solicitanti eligibili: societati comerciale, ONG-uri, institutii de invatamant.
Atenuarea impactului social
Valoare grant: max. 100.000 euro/proiect
Activitati eligibile:
· prin centrele sociale (servicii de consiliere sociala, medicala, juridica, terapie de familie, administrare resurse financiare, indrumare profesionala, servicii tip cantina); prin centrele de reintegrare: oferirea de servicii pentru reintegrarea sociala a persoanelor cu dezechilibre psihice, alcoolice si a fostilor infractori
· prin centrele de urgenta: sprijin temporar pentru femei si copii victime ale violentei, persoane fara adapost, alcoolici.
Solicitanti eligibili: ONG-urile sau alte organizatii nonprofit (sau consortii), in parteneriat cu o institutie sau un serviciu al administratiei publice locale.
Exemple de proiecte aprobate: Centrul social Romstar Bacau (100 mii euro), Asociatia Partener Iasi (94 mii euro), Asociatia Roman 2000, Roman, Neamt (97 mii euro), Servicii ingrijire, externare dirijata din spital, – Asociatia medicala PRO VITA Brasov (87,2 mii euro).    n

Proiecte aprobate
(primele, ca buget aprobat)

Masuri pentru Ocuparea Fortei de Munca
Zona 1: Grup scolar Holboca Iasi – Centru formare profesionala, 100 mii euro
· Camera de Comert Bacau – Complex de modalitati active de consiliere, mediere si consultanta, 100 mii euro.

Zona 2: Servicii Informatice SA Braila – Centru de formare si perfectionare in informatica, 100 mii euro
· Fundatia Munca si Prosperitate – Pachet integrat de masuri active pentru disponibilizatii de la Celhart Donaris Braila, 97,5 mii euro.

Zona 3: Agentia regionala de Dezvoltare Economica si Integrare Europeana Campulung Muscel – Incubator de afaceri (88,6 mii euro)
· Consiliul pentru IMM Alexandria – Trei masuri active de ocupare a fortei de munca in Teleroman, 72 mii euro.

Zona 4: Camera de Comert Oltenia, Centru creare IMM, 100 mii euro
· Centrul de calcul SA Targu-Jiu – Cursuri de formare pentru analisti, programatori, ajutori si operatori, realizare pagini web si intretinerea acestora, 100 mii euro.

Zona 5: Simple Words, Brasov – Formare profesionala ca operator PC cu specializare in procesarea de date PRO DATA, 85,6 mii euro
· Brahms International Brasov – Reconversie in domeniul informaticii, 74 mii euro.