Agenţia niponă pentru imigraţie a anunţat marţi deschiderea sectoarelor de afaceri străinilor, care vor putea lucra după ce termină facultatea sau îşi finalizează studiile postuniversitare în Japonia, pe fondul deficitului de personal cu care se confruntă statul asiatic, transmite Kyodo.

Conform unei notificări revizuite a Ministerului Justiţiei, care va intra în vigoare pe data de 30 mai, absolvenţii de facultate străini vor putea lucra în restaurante, magazine şi fabrici, având înscris pe statutul lor de rezidenţă: „Activităţi desemnate”. Până acum, aceşti absolvenţi aveau nevoie de o viză specială şi nu puteau lucra în sectorul serviciilor sau în fabrici.

Agenţia a precizat că noul statut revizuit „Activităţi desemnate” va fi emis cu condiţia ca studenţii sau absolvenţii să cunoască limba japoneză, să lucreze cu normă întreagă, iar salariile lor să fie egale sau mai mari decât cele ale cetăţenilor niponi.

Din cauza deficitului de forţă de muncă, provocat de îmbătrânirea rapidă a populaţiei şi scăderea numărului de naşteri, Japonia îşi sporeşte eforturile de a aduce mai mulţi angajaţi din străinătate.

Imigrarea nu a fost niciodată încurajată în Japonia, iar decizia autorităţilor constituie o schimbare majoră şi totodată controversată, consideră analiştii. AGERPRES