Într-un discurs pentru a marca armistițiul care a pus capăt luptelor din Războiul Coreean, cunoscut sub numele de „Ziua Victoriei” în Coreea de Nord, Kim Jong Un a declarat că amenințarea reprezentată de Statele Unite a impus Phenianului să își consolideze apărarea.

Kim Jong Un, pregătit pentru război

„Forțele noastre armate sunt pregătite temeinic pentru a răspunde la orice criză, iar disuasiunea nucleară de război a națiunii noastre este, de asemenea, pe deplin pregătită să își mobilizeze forța absolută cu fidelitate, precizie și promptitudine pentru a-și îndeplini misiunea”, a spus el, potrivit presei de stat, conform Al Jazeera.

Discursul a venit după ce oficiali de la Seul și Washington au declarat că Coreea de Nord a finalizat pregătirile pentru a efectua primul său test nuclear din 2017.

Coreea de Nord se va confrunta probabil cu sancțiuni mai puternice, inclusiv cu măsuri menite să limiteze capacitățile sale de atac cibernetic, dacă va continua cu testul, a declarat miercuri ministrul de externe al Coreei de Sud.

În discursul său, Kim a declarat că Washingtonul continuă „actele ostile periculoase și ilegale” alături de Coreea de Sud împotriva țării sale la aproximativ 70 de ani de la război și caută să își justifice comportamentul prin „demonizarea” acesteia.

Experți: Retorica lui Kim umflă amenințările externe pentru a justifica regimul său

Leif-Eric Easley, profesor la Universitatea Ewha din Seul, a declarat că discursul de Ziua Victoriei ar putea fi văzut ca o încercare de a „întări mândria națională” în fața dezvoltării de succes a Coreei de Sud după armistițiu.

„Retorica lui Kim umflă amenințările externe pentru a justifica regimul său concentrat militar, care se confruntă cu dificultăți economice”, a declarat acesta. „Programele nucleare și de rachete ale Coreei de Nord încalcă legislația internațională, dar Kim încearcă să prezinte acumularea de arme destabilizatoare ca pe un efort justificat de autoapărare”.

Coreea de Nord a acuzat de mult timp SUA de standarde duble în ceea ce privește activitățile militare și de faptul că urmărește ceea ce numește el o „politică ostilă” față de Phenian.

Negocierile de denuclearizare au eșuat în 2019 din cauza reducerii sancțiunilor.

„Actul duplicitar al Statelor Unite, care induce în eroare toate acțiunile de rutină ale forțelor noastre armate numindu-le o „provocare” și „amenințare”, în timp ce desfășoară exerciții militare comune pe scară largă cu Coreea de Sud, amenințând grav securitatea noastră, reprezintă literalmente un jaf”, a declarat Kim.

„Acest lucru conduce relațiile bilaterale într-un punct din care este dificil să ne întoarcem, într-o stare de conflict”.

Coreea de Nord, pregătită pentru orice confruntare militară cu Statele Unite

Kim a condamnat, de asemenea, noua administrație sud-coreeană condusă de președintele Yoon Suk-yeol, afirmând că orice încercare de a incapacita preventiv țara sa va fi întâmpinată cu un răspuns sever și cu „anihilarea”.

„Spun încă o dată clar că Coreea de Nord este pe deplin pregătită pentru orice confruntare militară cu Statele Unite”, a declarat Kim.

Coreea de Nord a efectuat un număr record de teste de armament în 2022. În ianuarie, țara a declarat că a testat o rachetă hipersonică, iar ulterior a lansat o rachetă balistică intercontinentală (ICBM) interzisă, precum și rachete despre care a spus că ar putea transporta arme nucleare tactice.