Anterior, surse neoficiale sârbe anunţaseră că respectiva reuniune va avea loc până la finalul acestui an.

La finalul conferinţei ministeriale a OSCE de la Kiev, Mrkic a explicat că decizia privind data conferinţei interguvernamentale va ţine cont nu doar de considerente politice, ci şi de apropierea sărbătorilor de iarnă.

”Este indubitabil faptul că Serbia va începe negocierile de aderare la UE. Debutul oficial al negocierilor va fi cel mai târziu în ianuarie şi toată lumea susţine acest lucru. Nu există noi compensaţii sau condiţii”, a explicat oficialul sârb.

El a mai menţionat că Serbia va prelua preşedinţia OSCE în anul 2015, de la Elveţia. ”Pentru Serbia, care până recent era considerată o problemă, aceasta va fi o recunoaştere a faptului că este în poziţia de a ajuta alte ţări să-şi rezolve problemele”, a subliniat şeful diplomaţiei sârbe.

Comisarul european pentru extindere Stefan Fule a declarat la începutul săptămânii că executivul UE este pregătit pentru începerea negocierilor cu Serbia şi că acestea vor fi lansate cel mai târziu în luna ianuarie, dar a accentuat că data precisă a debutului negocierilor trebuie să fie decisă de către cele 28 de state membre UE.

Premierul sârb Ivica Dacic a apreciat că distrugerea narcoticelor are o mare importanţă pentru continuarea procesului de integrare europeană al ţării.

A doua parte a procesului iniţial de screening al Uniunii Europene privind capitolele 23 (sistemul judiciar şi drepturile fundamentale) şi 24 (justiţie şi afaceri interne) va fi continuată săptămâna viitoare, a declarat Dacic pentru presa prezentă la evenimentul desfăşurat în municipalitatea Obrenovac.
Sursa: Agerpres