A apărut o nouă pensie în Spania

Românii care locuiesc în Spania pot beneficia de o nouă pensie. Aceasta pensie poartă numele de “pensie în favoarea rudelor“ și este oferită celor care erau dependenți financiar de o persoană care a decedat.

Sistemul din Spania oferă pensie de văduvă sau de orfan, însă încearcă să implementeze o pensie și pentru restul membrilor familiei.

Pensia în favoarea rudelor se aplică în diverse cazuri, dar nu oricum. De exemplu, acest tip de pensie se oferă orfanilor care au locuit cu bunicii și au avut grijă de ei dar care, din păcate, au decedat.

Pensia în favoarea rudelor, o pensie contributivă

Totuși, această pensie nu se acordă oricui. Ea este tratată ca o pensie contributivă, iar din această cauză nu are nici o sump fixă și nici nu este recunoscută pentru toată lumea.

Pensia aceasta poate fi încasată de către rudele unei persoane decedate, dar doar dacă aceasta a îndeplinit mai mule condiții legate de contribuții.

Cei care urmează să beneficieze de bani trebuie și ei să respecte câteva condiții.

Din punct de vedere juridic, este un tip de asistență foarte complicat. Fiecare tip de relație are cerințe și excepții specifice, așa că este mai bine să cereți sfatul unui expert, mai ales că INSS, organizația care o acordă, are standarde de interpretare foarte stricte.

Suma orientativă a pensiei în favoarea rudelor

Se va aplica o deducere de 20% din baza de reglementare a persoanei decedate. Fiecare membru al familiei care depinde financiar de el și locuiește cu el va primi 20% din baza sa lunară, sau 400 de euro împărțiți în 14 plăți, dacă baza sa lunară este de 2.000 de euro.

De exemplu, dacă un bunic a decedat și a lăsat o bază de reglementare de 2.000 de euro, nepotul șomer și orfan care locuia cu el va fi eligibil să primească 400 de euro pe lună sub formă de plăți de pensie pentru membrii familiei.

Atâta timp cât sunt îndeplinite condițiile de vârstă și de dependență financiară, prestația poate fi încasată. Atunci când o persoană dragă decedează și nu mai rămâne nimeni care să primească o pensie de văduvă sau de orfan, ceilalți membri ai familiei care au locuit cu ea și au fost dependenți din punct de vedere financiar pot fi eligibili pentru a primi până la 52% din baza de reglementare.

Dependența financiară trebuie demonstrată

Toți beneficiarii potențiali trebuie să demonstreze că au fost dependenți financiar de persoana decedată. Înainte de decesul defunctului, întreținerea era necesară timp de doi ani. De asemenea, trebuie să demonstrată și lipsa mijloacelor de supraviețuire ca urmare a faptului că o persoană a câștigat un salariu mai mic sau egal cu salariul minim.

Pentru a fi eligibil pentru a primi o pensie în favoarea rudelor, beneficiarul trebuie să fi cotizat cel puțin 500 de zile pe parcursul a 15 ani din timpul vieții active sau în cei cinci ani care au precedat imediat decesul său. Nu este necesar acest stagiu de cotizare în cazul în care persoana decedată a fost pensionar. În plus, dacă decesul s-a datorat unui accident sau unei boli profesionale, nu este necesar niciun stagiu de cotizare.

Această pensie poate fi primită și dacă o persoană beneficiază de pensie de văduvă sau de pensie de orfan, însă nu este compatibilă cu pensiile publice.