Președintele sârb Aleksandar Vucic se pregătește să acorde permisiunea gigantului minier anglo-australian Rio Tinto pentru dezvoltarea celei mai mari mine de litiu din Europa, la doi ani după ce Belgradul a anulat proiectul, a informat duminică publicația Financial Times, transmite Reuters.

Vucic a declarat pentru Financial Times că „noile garanții” oferite de Rio Tinto și Uniunea Europeană ar trebui să atenueze temerile Serbiei privind respectarea standardelor de mediu la mina Jadar, situată în vestul țării.

Serbia vrea cea mai mare mină de litiu din Europa

Reprezentanții companiei Rio Tinto nu au oferit un răspuns imediat solicitărilor de comentarii cu privire la această informație.

Guvernele și companiile din întreaga lume se întrec în producerea de materiale considerate esențiale pentru tranziția energetică. Litiul este utilizat în mod special în bateriile pentru vehiculele electrice (EV) și pentru dispozitivele mobile.

Deși China este principalul furnizor global de minerale critice, Uniunea Europeană și SUA depun eforturi pentru a crește livrările interne, astfel încât să nu rămână în urmă în procesul de tranziție energetică.

Președintele sârb susține că toate problemele ar fi soluționate

Președintele din Serbia a declarat în interviul acordat Financial Times că, dacă toate problemele sunt soluționate, mina ar putea fi deschisă în 2028 . Ea ar putea produce anual 58.000 de tone de litiu. Această cantitate ar fi suficientă pentru a acoperi 17% din producția de vehicule electrice din Europa. Acest lucru înseamnă echivalentul a aproximativ 1,1 milioane de mașini.

„Dacă rezolvăm toate problemele, mina ar putea fi inaugurată în 2028, şi ar urma să producă 58.000 tone de litiu pe an, ceea ce ar fi suficient pentru 17% din producţia EV din Europa, aproximativ 1,1 milioane de maşini”, a afirmat Vucic în interviul acordat FT.

Rio Tinto ar deveni un producător de top de litiu

În 2022, Belgradul a revocat licenţa pentru proiectul Jadar al Rio Tinto, evaluat la 2,4 miliarde de dolari. S-a întâmplat după proteste masive cauzate de temerile privind îndeplinirea standardelor de mediu.

Dacă va fi finalizat, proiectul ar putea acoperi 90% din necesarul actual de litiu al Europei. În plus, ar ajuta Rio Tinto să devină un producător de top de litiu.