Cercetătorii Universităţii din Hong Kong atrag atenţia unui caz mai neobişnuit de hepatită, raportat în anul 2018. Totul a pornit de la un bărbat de 56 de ani care a fost supus unui transplant de ficat. El a fost testat negativ pentru HEV (tulpina umană a hepatitei E), însă după teste amănunţite s-a constatat că se infectase cu un tip de hepatită transmisă de şobolani, scrie CNN.

Hepatita E este o boală a ficatului care poate provoca  febră, icter şi mărirea ficatului. Virusul se regăseşte în patru specii de animale, însă în 2018 se ştia că doar unul poate infecta şi oamenii. De la data studiului iniţial, alţi 10 locuitori din Hong Kong s-au infectat cu HEV de la şobolani, cel mai recent fiind chiar săptămâna trecută. În cele mai multe cazuri, au fost descoperite semne ale infestării cu şobolani în zonele unde locuiau cei infectaţi.

Teorii neconcludente din partea specialiştilor; tratamentul încercat a avut rezultate mixte

Virusul poate avea consecinţe grave asupra pacienţilor cu imunitate scăzută. Persoanele vulnerabile pot suferi leziuni pe termen lung ale ficatului, ţesuturi cicatrizate sau pot face hepatită cronică.

În general, tulpina umană a hepatitei E se transmite prin contaminarea apei potabile cu fecale, arată datele OMS (Organizaţia Mondială a Sănătăţii). Problema este că tulpina transmisă de şobolan rămâne un mister. Nimeni nu ştie exact cum este transmis acest virus. Cercetătorii au emis diferite teorii, însă niciuna nu a putut oferi un răspuns definitiv, scrie digi24.ro.

Deocamdată, rămân multe necunoscute, precum perioada de incubaţie a virusului sau utilizarea unui tratament eficient. Tratamentul folosit pentru a vindeca tulpina umană a hepatitei E a avut rezultate mixte printre pacienţii afectaţi de această nouă tulpină. Necunoaştearea modului de transmitere de la şobolan la om transformă eforturile de prevenţie a infecţiilor ulterioare într-o misiune dificilă.