„Am ajuns astăzi la un acord privind condiţiile şi caracteristicile ‘Sprijinului pentru depăşirea criza pandemiei‘, disponibil tuturor statelor membre ale zonei euro, echivalentul a 2% din PIB-ul respectivelor state membre”, se arată în declaraţia comună a Eurogrupului.

„În funcţie de finalizarea procedurilor naţionale, ne aşteptăm ca Board-ul guvernatorilor ESM să adopte o rezoluţie care să confirme acest acord, înainte de 1 iunie 2020”, informează oficialii, referindu-se la Mecanismul European de Stabilitate (ESM – fondul de salvare al zonei euro).

Agerpres anunță că şi ministrul francez de Finanţe, Bruno Le Maire, anunţase vineri pe Twitter că miniştrii de Finanţe din zona euro au ajuns la un acord privind o linie de creditare de 240 miliarde de euro, care va fi disponibilă de la 1 iunie.

ESM dispune de o putere de peste 400 de miliarde de euro şi are drept sarcină principală salvarea ţărilor care şi-au pierdut capacitatea de a se împrumuta de pe pieţe, ceea ce nu este cazul în prezent. Însă, Mecanismul European de Stabilitate poate oferi de asemenea ţărilor care solicită o garanţie de împrumut, adică o sumă importantă care în principiu nu va fi utilizată, dar care trimite un semnal pentru a linişti pieţele.