Guvernul britanic susţine că nava de război HMS Westminster efectuează o misiune de rutină, dar aceasta survine în mijlocul unui conflict diplomatic cu Spania privind statutul Gibraltarului şi al apelor sale. Relaţiile dintre Marea Britanie şi Spania s-au deteriorat în ultimele săptămâni din cauza deciziei Gibraltarului de a crea recife artificiale.

Pescarii spanioli au protestat afirmând că blocurile de beton instalate de Gibraltar în dreptul coastelor sale afectează pescuitul în zonă. Madridul a condamnat guvernul din Gibraltar şi a avertizat că ar putea înainta plângere la ONU cu privire la intenţia acestuia de a crea recife.

Nava de război HMS Westminster este însoţită de alte două nave mai mici şi fac parte dintr-un grup operativ care activează în Orientul Mijlociu. Alte nave de război din acest grup operativ vor vizita şi porturi din Portugalia, Tucia sau Malta.

"Gibraltar este o bază strategică pentru Marea Britanie şi astfel de vizite ale navelor de război sunt obişnuite", a declarat un purtător de cuvânt al ministerului Apărării.