Arabia Saudită îşi rezervă dreptul de a se înarma nuclear dacă Iranul nu poate fi oprit să producă arma atomică, a declarat ministrul de stat al regatului pentru afaceri externe, citat marţi de DPA, conform Agerpres.

„Este cu siguranţă o opţiune”, a spus Adel al-Jubeir într-un interviu recent pentru agenţia de presă germană. Dacă Iranul devine o putere nucleară, a mai declarat el, mai multe ţări vor urma exemplul. „Şi Arabia Saudită a spus foarte clar că va face tot ce poate pentru a-şi proteja populaţia şi teritoriile”, a subliniat oficialul.

Arabia Saudită şi Iranul se luptă pentru supremaţie în Orientul Mijlociu, scrie DPA. Teheranul lucrează la utilizarea energiei nucleare de zeci de ani şi în 2015 a semnat un acord nuclear cu puterile mondiale pentru a opri dezvoltarea unei bombe în schimbul ridicării sancţiunilor.

Dar preşedintele american Donald Trump şi-a retras ţara din acord şi l-a adus în pragul eşecului. Administraţia sa doreşte un program mai amplu şi un sfârşit al amestecului regional iranian – o poziţie susţinută de Arabia Saudită.

„Credem că iranienii au reacţionat doar la presiuni”, a spus al-Jubeir. Cât despre schimbările care pot veni în timpul preşedintelui ales Joe Biden, al-Jubeir a adăugat: „Va trebui să vedem”.

AIEA a cerut explicaţii Iranului cu privire la originea unor particule de uraniu

Amintim că, recent, Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a cerut explicaţii Iranului cu privire la originea particulelor nucleare detectate la o instalaţie suspectă, precizând că informaţiile furnizate de Teheran ‘nu sunt credibile din punct de vedere tehnic’, transmit dpa şi AFP, citând un raport al organizaţiei de la Viena.

Documentul confidenţial, consultat de agenţiile de presă, notează că semnătura chimică a particulelor nucleare este similară celor identificate la echipamentul nuclear importat de Iran din Pakistan, vecinul său dotat cu arma nucleară.

‘O explicaţie completă şi promptă din partea Iranului (…) este necesară’, afirmă AIEA în cel mai recent raport trimestrial referitor la Iran, după ce agenţia a realizat un progres în ce priveşte accesul inspectorilor săi la două instalaţii suspectate că au găzduit în trecut activităţi nucleare nedeclarate.

AIEA a mai raportat că stocul de uraniu slab îmbogăţit al Iranului s-a majorat la peste 2.400 kg, de 12 ori mai mult decât cantitatea autorizată prin acordul nuclear semnat de Republica islamică în 2015 cu marile puteri.