Deloitte Technology FAST 50 include cele mai dinamice companii de tehnologie din regiune, în funcţie de rata de creștere a veniturilor din ultimii cinci ani (2008-2012). De asemenea, companiile trebuie să dețină proprietate intelectuală care contribuie semnificativ la veniturile operaționale; sau să dedice o parte substanțială din venituri pentru cercetare și dezvoltare de tehnologie.Conform metodologiei Fast 50, companiile candidate trebuie să fi raportat venituri anuale de cel puțin 50.000 de euro pe an în ultimii cinci ani, să aibă sediul în Europa Centrală, să fie controlate de antreprenori locali și să activeze pe piață de cel puțin cinci ani.

Pentru al treilea an consecutiv, compania de servicii turistice online Vola.ro s-a plasat pe locul 1 în ierarhie, înregistrând o rată de creștere a veniturilor de 5.729% în ultimii cinci ani. Locul doi este ocupat de firma Bitgear Wireless Design Services din Serbia, iar pe trei Softhis din Polonia.

Pe lângă categoria principală, Deloitte recompensează și companiile de tehnologie care se afirmă rapid – categoria Rising Stars, pentru firme ce nu îndeplinesc criteriul activității de minimum cinci ani și care raportează venituri anuale mai mici. Pe locul 1 la această categorie s-a clasat compania românească INSOFT Development&Consulting SRL (București), a înregistrat în ultimii trei ani o creştere de 2.884%. Locul doi a fost ocupat de Creative Web din Slovacia, iar locul trei de DMSI din Polonia.

Începând cu ediția din 2010, a fost introdusă o nouă categorie – Big 5, pentru companii mari (cu cifre de afaceri de peste 25 de milioane de euro) a căror evoluţie este în continuare semnificativă, dar care nu mai înregistrează rate de creștere comparabile cu cele ale companiilor din Fast 50.

Companie românească TeamNet International, este prezentă pe locul trei în această categorie şi pe locul 17 în Fast 50.  Clasamentul Big 5 este condus de Goclever din Polonia, urmată de Internet Shop din Cehia şi Team Net International. Locurile patru şi cinci sunt ocupate de ESET  din Slovacia şi eSky din Polonia.  Ţara noastră ocupă locul trei în regiune, topul fiind dominat de companii din Polonia –  22 companii, Ungaria – 8 companii şi România 6 – companii.
Lista finalistelor din România din acest an este formată din: Vola.ro S.R.L. (din București, cu o creștere de 5.729% a veniturilor în perioada 2008-2012), TeamNet International S.A. (București, +639%), Crys Computers S.R.L. (București, +431%), SmartTel S.A. (București, +288%), Fortech SRL (Cluj-Napoca, +286%) și Ingenio Software SA (București, +239%).  

Concluzii Deloitte Central Europe Technology FAST 50

•    Rata medie de creștere a companiilor din clasament a scăzut anul acesta la 671% față de 1.026% în 2012;
•    Opt țări sunt reprezentate în clasament: Croaţia, Republica Cehă, Lituania, Polonia, România, Serbia, Slovacia și Ungaria;
•    Polonia are cea mai bună reprezentare, cu 22 de companii, fiind urmată de Ungaria (8) și România (6);
•    22 companii au intrat în clasament pentru prima dată;
•    La fel ca anul trecut, companiile dezvoltatoare de soluții software domină topul (29 companii), fiind urmate de Internet (13).

Ca și în edițiile anterioare, finaliștii din clasamentul regional vor fi în mod automat nominalizați în competiția Technology FAST 500 EMEA, care include companii din Europa, Orientul Mijlociu și Africa. Ceremonia de premiere Deloitte Technology Fast 500 EMEA 2013 va fi organizată pe 28 noiembrie, la Londra. Anul trecut, patru companii românești au fost incluse: Vola.ro (situată pe locul 3), SmartTel SA (158), TeamNet International SA (162) şi Crys Computers (247).