Cine cumpara sau isi construieste o casa de vacanta din lemn? „Cei mai numerosi clienti ar fi aceia care doresc o casa de vacanta in limita unui buget de circa 25.000-35.000 USD. Acesti potentiali clienti sunt din ce in ce mai numerosi, ei provenind din categoria tinerilor bine platiti (700-1.000 USD/luna) la firme de softweare sau companii internationale care au sedii in Bucuresti. Sunt adesea solicitat de romani care lucreaza peste granita, in special din Canada si din SUA. De asemenea, sunt familii tinere care vor sa le ofere parintilor sau bunicilor o proprietate in care sa-si poata creste nepotii in conditii ecologice si unde sa existe o gradina pentru hobby”, afirma Catalin Briscariu, broker imobiliar in zona Valea Prahovei. Acestui tip de solicitanti domnul Briscariu le ofera solutia perfecta: sa cumpere terenul, si apoi sa gaseasca o firma, o echipa de mesteri in lemn, care sa ridice rapid casuta de vacanta. Pe Valea Prahovei sunt multe firme care au oferte de acest tip, mesteri din Maramures, Covasna si din Moldova.
Echipele de maramureseni sunt de departe cele mai solicitate si mai ieftine. Una dintre acestea este firma Simfonia lemnului, condusa de Ioan Chiran, sculptor si specialist in prelucrarea lemnului, precum si in restaurarea lucrarilor din lemn – de la mobilier, pana la biserici vechi. Echipa sa, alcatuita din 37 de mesteri maramureseni are un palmares bogat, avand la activ 162 de case, din care o mare parte construite si peste hotare -in Germania, Franta si Italia. Una dintre „mandriile” domnului Ioan Chiran este vila din imagine, ridicata la Nantes, in Franta; realizata din busteni cu diametrul de 18 cm, este o casa uriasa, de 480 mp. In Romania o casa din busteni este executata de aceasta firma la preturi medii de 190 USD/mp.
Firma construieste insa in Romania case mai mici, din rasinoase, uscate natural si recoltate conform traditiei din Maramures. Casele din barne, inchise prin imbinare si cu vata minerala la interior pot avea grosimi de la sase la zece centimetri si pot fi tencuite la exterior – parterul – sau placate cu lambriuri (de conifere sau din cires) la interior. Preturile pornesc de la 89 USD/mp, pentru sistemul cel mai simplu, de sase centimetri grosime si fara executarea temeliei, si pot ajunge pana la 275 USD/mp, pentru o casa complet echipata, cu acoperis din sindrila, cu un dormitor complet mobilat in stil rustic si cu proiectul inclus in pret. O locuinta medie, de 140-150 mp, construita de firma in doua luni, costa cu totul 17.000 USD, iar daca este super-echipata si finisata deosebit – maximum 25.000 USD. Una nefinisata costa 105-110 USD/mp.
O alta oferta de case de lemn este cea a firmei Ecolog Homes, din Piatra Neamt, care foloseste ca tehnologie lemnul rotund, dar si sistemul cu pereti din barne si izolatie din vata minerala. Antoine Dussenne, manager al firmei, considera ca secretul unei case bine facute consta in valoarea si cunostintele celui care o asambleaza: „Lemnul este un material viu si are miscari naturale in timp, care trebuie sa fie luate in considerare de catre constructori. Echipele noastre au fost instruite de cel mai mare specialist in case de lemn din lume, canadianul Allan B. Mackie”. Preturile sunt cuprinse intre 130 USD/mp si 450 USD/mp pentru o constructie la cheie, in functie de grosimea peretilor si de sistemul ales de client. Din casele Ecolog Homes, 90% se exporta. Firma dispune de cabinet propriu de arhitectura si se ocupa de obtinerea intregii documentatii.
Exista nenumarate tehnologii si variante de executie. Cine doreste sa aiba o astfel de casa de lemn este bine sa vada mai intai toate tipurile si sa i se explice foarte clar ceea ce intra in pret. Pentru ca firmele fac preturi si numai pentru structura – case fara temelie, fara includerea transportului sau cazarea mesterilor. Este bine ca mai intai sa pipaiti lemnul care va intra in casa, sa va asigurati ca nu va fi carton sau doar sipca la exterior, sa verificati grosimea izolatiei si abia apoi sa bateti palma cu firma.    

Preturi de tranzactionare a terenurilor pe Valea Prahovei
Localitatea        pret
Cornu si Breaza        2-8 USD/mp    
Sinaia        15-35 USD/mp
Busteni
– zona Trei Brazi        12-18 USD/mp
– zona Zamora        16-22 USD/mp
– zona centrala        18-22 USD/mp
Azuga
– zona partiei Sorica        50 mp
– celelalte zone        12-30 USD/mp
Predeal        20-40 USD/mp
Sursa: Alo Montan, Breaza