Un reportaj realizat de Digi24, scoate la iveală haosul din spitale, cauzat de pandemia de coronavirus. Bolnavii de cancer sunt cei mai afectați de acest lucru, deoarece diagnosticul acestora întârzie, iar același lucru se întâmplă și cu tratamentul, dar și cu intervențiile chirurgicale.

Potrivit sursei citate, cel mai mare centru oncologic din România și-a redus activitatea la jumătate din cauza noilor criterii epidemiologice, iar listele de așteptare se întind pe câteva săptămâni. Astfel, situația celor bolnavi de cancer este din ce în ce mai gravă, iar medicii nu fac nimic cu privire la acest lucru.

În fiecare an, 25.000 de pacienți au nevoie de ajutorul medicilor din cadrul celui mai mare centru de tratare a cancerului din țară, fie că e vorba despre operații, radioterapie sau chimioterapie. Anul acesta, însă, lucrurile s-au schimbat radical din cauza pandemiei.

Dacă până acum capacitatea institutului era de 600 de paturi, în prezent, din cauza măsurilor de limitare a răspândirii noului coronavirus, mai sunt disponibile doar puțin peste 250.

Clădirea este depășită

În ceea ce privește clădirea unde pacienții trebuie tratați, aceasta este veche și era depășită și înainte de pandemie, deoarece nu a fost gândită să facă față realităților medicale de secol XXI.

Atunci când un pacient ajunge la spital, triajul epidemiologic este făcut în holul mare, iar asistele îi îndrumă pe oameni către sălile în care se face testarea, iar nimeni nu intră și nu beneficiază de tratament dacă testul Covid nu este negativ.

Mai exact, se pare că testul pentru COVID-19 este cel care îți dă sau nu șansa la tratament. Următoarea etapă înceăe după testare. Dacă o persoană este pozitivă, merge să fie tratată, dacă este negativă, merge pe calea saloanelor.

Un test pozitiv te transformă dintr-un pacient oncologic într-unul de boli infecțioase, iar în acel moment cancerul nu mai e o prioritate.

Un bolnav de cancer nu ține cont de timpul de prelucrare al testului

Bogdan Tănase, director medical IOB vine cu o serie de precizări în acest context.

„Activitatea chirurgicală ne-am menținut-o și în pandemie, în condiții de siguranță pentru pacienți. Presiunea lor e mare, sunt mulți programați la intervenții, trebuie găsită o balanță între siguranța lor și faptul că trebuie să le dăm tratamentul de care e nevoie, însă peste criteriile epidemiologice nu putem trece”, a spus acesta, potrivit sursei citate.

De asemenea, un alt lucru dur care se întâmplă în spitalele din țară este că la terapie intensivă, viața unui bolnav de cancer nu ține cont de timpul de prelucrare a unui test Covid 19, iar echipa trebuie să fie pregătită oricând să intervină fără să știe dacă are în față un pacient pozitiv sau negativ.

Medicul Mircea Savu, cu zeci de ani de experiență, a declarat pentru Digi24 că niciodată nu s-ar fi gândăt că pandemia va lua amploare în acest fel. Totodată, acesta a precizat că și în zona de tratament a scăzut numărul de pacienți. Potrivit medicului, unii sună și, pe propria răspundere, spun că nu vin să își primească medicația, de teama noului coronavirus.

”În principiu, lăsând la o parte că situația pacientului oncologic odată ajuns la localitatea de domiciliu, e foarte fragilă, medicul de familie zice: Dacă te-ai dus la Institutul Oncologic, mergi acolo. În general există și mai mult o atitudine de respingere a acestor pacienți și din acest motiv ajung la noi mai mulți în stare gravă”, a declarat Mircea Savu, medic primar oncologic IOB.

Ne trimit nouă pacienții

De cealaltă parte, Bogdan Tănase, director medical IOB susține că cele mai multe spitale plasează pacienții bolnavi de cancer.

„Multe spitale non-Covid au tendința de a trimite la noi pacienți oncologici, să zicem că le depășesc competențele, dar nu e chiar așa. Trimit la noi fără biopsie, noi facem demersurile. Spitalele au capacitatea de a o face dar nu doresc să se ocupe de ei, și ne încărcăm cu niște pacienți pe care nu îi vrea nimeni în aceste condiții de pandemie”, a spus acesta.

Mircea Savu, a mai preizat că speculațiile privind existența coronavirusului îi crează un sentiment de furie.

„Eu, când văd povești din astea, că vedeți-vă de treabă, e o conspirație, o prostie, nu există… am un sentiment de jenă și de furie”, a adăugat acesta.

Potrivit Digi24, în ultimele cinci luni ale acestui an, 35 de persoane au aflat că sunt bolnave de cancer, cam 230 în fiecare zi.

Deși medicii fac tot posibilul să îi ajuge, aceștia nu pot construi spitale, nu pot aduce alți specialiști și de asemenea nu pot oferi tratamente tuturor bolnavilor la timp.